Krajinski park Sečoveljske soline

Obiskovanje

calendar 32

Rezervacija vodenega ogleda!

Park si je mogoče ogledati individualno ali v skupini. Organiziranim skupinam (najmanj 15 oseb) omogočamo voden ogled, za katerega pa se je potrebno pravočasno naročiti.


Na osnovi določil Zakona o ohranjanju narave se za obisk Krajinskega parka Sečoveljske soline zaračunava vstopnina. Z nakupom vstopnice postanete obiskovalec parka in ste med obiskom v parku nezgodno zavarovani. Ob obisku parka je treba upoštevati pravila obnašanja v KPSS! 

Priporočamo, da urnik obratovanja preverite na recepciji parka na telefonski številki 051 233 000.
 
KPSS ima dva kopenska vhoda. Do Lere vodi strma, z granitnimi kockami tlakovana pot: od magistralne ceste, ki povezuje Lucijo z mejnim prehodom Sečovlje, se v Seči, na vrhu klanca odcepi na desno. Na koncu tlakovanega dela poti je križišče (na desni je stavba Pick & Place); od tu naravnost se že vidi glavni vhod v KPSS na mostu čez Jernejev kanal. Na vhodu sta zapornica in urejeno parkirišče. Na območje Lere vstop s psom ni mogoč! Dostop do Muzeja solinarstva je po makadamski cesti ob Dragonji (po prečkanju mejne kontrolne točke na magistralni cesti, tik pred mostom prek Dragonje) na območje Fontanigge.

Vodeni ogledi po parku so namenjeni obiskovalcem, ki poleg sprehoda po parku želijo o Krajinskem parku Sečoveljske soline in tradiciji solinarstva izvedeti nekaj več.

Voden ogled solin po Leri traja najmanj 1 uro in pol. Ogled vključuje približno 2 km dolg sprehod od vhoda na Leri do centra za obiskovalce (MMC) in nazaj. Na poti vodnik - naravovarstveni nadzornik predstavi Krajinski park Sečoveljske soline (rastlinstvo, živalstvo, kulturna dediščina) ter postopek pridobivanja soli. V centru za obiskovalce je predviden ogled krajšega filma ter predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin. Z razgledne ploščadi je možen tudi panoramski pogled širšega območja solin, v bližnji okrepčevalnici "Fioret" pa nudijo pijačo ter po predhodnem dogovoru tudi hrano. Na Leri je trgovina "Lera", kjer lahko obiskovalci kupijo sol in z njo povezane druge izdelke. V nadstropju trgovine je galerija, kjer so razstavljena umetniška dela priznanih in manj znanih avtorjev.

Opazovanje ptic
Opazovanje ptic, bolj znano kot Birdwatching je opazovanje prostoživečih ptic v naravi. Je strast, ki lahko prevzame prav vse, odrasle in otroke. Svet opazovanja ptic so številna odkritja, kot so številne tudi vrste, ki jih lahko opazujemo v pestrem prepletu različnih življenjskih okolij solin. Sečoveljske soline so zanimive v vseh letnih časih. Registriranih je bilo že več kot 300 različnih vrst ptic.
Program traja 3 ure. Največje število udeležencev je 12. 
Priporočljiva je primerna obutev in oprema glede na vremenske razmere.

Muzej solinarstva se nahaja na Fontaniggeah ob kanalu Giassi, kjer je ena od štirih obnovljenih solinskih hiš z razstavljeno muzejsko zbirko in solnim fondom s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo (Giassi). Tudi v Muzeju solinarstva je možen voden ogled! Pot ob Dragonji od vstopne zapornice do  Muzeja solinarstva je dolga približno 2,5 km (v eno smer). Obisk Muzeja solinarstva je možen s plovilom Solinarka, z električnim vlakom, s kolesom ali peš.


CLIMAPARKS Klimatske spremembe in upravljanje zavarovanih območij CLIMAPARKS CLIMAPARKS - Cambiamenti climatici e gestione delle aree protette