Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Gojenje petole

V prostorskem in tehnološkem razvoju solin na slovenski obali je bilo kar nekaj pomembnih prelomnic.

V 14. stoletju so pričeli v kristalizacijskih gredah solnih polj gojiti t.i. petolo, umetno gojeno skorjo, ki jo sestavljajo cianobakterije (Microcoleus chthonoplastes) in druge vrste), sadra, karbonatni minerali in v manjši meri tudi glina. Vloga petole je dvojna: v prvi vrsti preprečuje soli mešanje z morskim blatom na dnu kristalizacijske grede, deluje pa tudi kot biološki filter, saj zadržuje vgrajevanje posameznih ionov, npr. železovih in manganovih v halit. Po pripravi podlage kristalizacijskih gred  površino blata v nekaj tednih naselijo alge in cianobakterije.
Podoben način pridobivanja soli je moč najti v solinah Tejo in Sado na Portugalskem. Tudi tam poznajo umetno gojeno preprogo. Pravijo ji casco. Proizvodnja na tej podlagi je bila nedavno opuščena.
Petola je v prerezu nekaj mm debela, trdno sprijeta želatinasta preproga cianobakterij. Je črne barve in je prežeta s sadro, karbonatnimi minerali in glino.  Rast alg na sedimentu stabilizira njegovo površje.
Na površini petole je okolje primerno za rast fotoavtotrofov (cianofitov, alg – klorofitov in dijatomej), ki ustvarjajo sloj bogat s kisikom.  Količina proizvedenega kisika petole na enaki površini ustreza količini proizvedenega kisika tropskega pragozda višine 30 do 40 m. Gornji sloj je rjave barve, v njem prevladujejo cianofiti, kot sta Enthopysalis in Lyngbya. V spodnjem sloju pa prevladuje Microcoleus chthonoplastes, ena najbolj trdoživih vrst cianobakterij, ki je sposobna prenašati tudi desetkratno koncentracijo morske vode. KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios