Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Strunjanske soline

Strunjanske soline so del Krajinskega parka Strunjan, ki obsega 4 km dolgo severno obalo strunjanskega polotoka med Simonovim in Strunjanskim zalivom ter pripadajoči 200 metrski pas obalnega morja.

Ležijo ob iztoku potoka Roje v Strunjanski zaliv vzhodno od Pirana, ob nekdanjem strunjanskem pristanišču, mandraču Stjuža. So najsevernejše soline v Sredozemlju, na katerih še vedno vsako leto na tradicionalen način pobirajo sol.  Z njimi so Avstrijci po letu 1900 preverili sistem združevanja manjših enot v večje in  ga kasneje uporabili na Leri v Sečoveljskih solinah. Naravne danosti za širitev solin so omejene, zato se tudi v obdobjih, ki so bila solinarjem naklonjena, niso mogle povečevati. Domnevajo, da so sol sprva pobirali iz plitvih, ob plimi zalitih kotanjah, kar se je ohranilo še na nekaterih jadranskih otokih. Čas nastanka Strunjanskih solin ni natančno znan, verjetno so nastale v 13.stoletju. Skupaj z laguno Stjužo tvorijo izjemen preplet življenjskih okolij, ki gostijo pester rastlinski in živalski svet. KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios