Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Vrste soli glede na način proizvodnje

Glede na način proizvodnje ločimo soli na evaporirane, kamene in morske soli.

Evaporirano sol dobijo z raztapljanjem slane rude, do katere zvrtajo vrtino. Vanjo spustijo vodo, ki raztopi slano rudo in jo po drugi cevi prečrpajo na površino do tovarne, kjer sol kristalizirajo v industrijskih kristalizatorjih (Salinen Avstrija, Tuzla BiH, Slovaška). Morsko ali kameno sol raztopijo, da dobijo slano raztopino.  Sol nato ponovno rekristalizirajo v industrijskih kristalizatorjih ali pa koncentrirano morsko vodo zgoščujejo na za to pripravljenih zgoščevalnih bazenih ter jo kasneje v tovarni kristalizirajo v industrijskih kristalizatorjih (Pag).
Kameno sol kopljejo  v rudnikih kot rudo (Tuzla, Avstrija, Romunija, Wieliczka-Poljska, Texas, Louisiana, Sicilija).
Morska sol nastaja s pomočjo vetra in sonca z zgoščevanjem morske vode v izhlapevalnih bazenih in s kristalizacijo v kristalizacijskih gredah.
Nerafinirano morsko sol poizkušajo v industrijskih solinah kristalizirati v čim ožjem območju med 25° Bé in 28° Bé, da dosežejo čim bolj čist NaCl, medtem ko rafinirano morsko sol pridobijo s pranjem nerafinirane soli, kjer sol operejo najprej z mešanjem z nasičeno slanico da odstranijo primesi dna kristalizacijskih gred ter delno CaSO4  ter nadaljujejo s špricanjem slanice po soli med njenim transportom. Rafiniranje nadaljujejo s pranjem v hidrociklonih. Glede na želeno kemijsko čistost NaCl, sol pred to stopnjo pranja meljejo. Velikost zrn je pri mletju odvisna od želene čistosti NaCl.  Bolj drobna sol omogoča pridobivanje kemijsko čistejšega  NaCl. 
Tradicionalno sol pridobivajo na podoben način kot nerafinirano sol, le da so površine kristalizacijskih gred nekajkrat manjše , kristalizacijsko območje pa bistveno večje in sega do 31 ° Bé. Sol grabijo z ročnimi pomagali (gaveri).
Zaradi vsebnosti slanice in matične vode je sol lažja, ne tako trda in se hitreje topi, verjetno tudi zaradi »pomoči« od znotraj. Okus ni ostro slan, ampak bolj bogat, zaokrožen, lahko bi rekli prijeten. Vzrok za to je prisotnost ostalih mineralov, ki so ob nasičenosti kristalizirali v ravnotežnem razmerju z NaCl, kar se z  rafinacijo soli poruši. Kristal soli je mehkejši in se ga lahko zdrobi med zobmi. Kristalizacija soli poteka po vsej višini slanice, vendar ima velik vpliv na končne lastnosti soli kristalizacija na površini, kjer se oblikujejo narobe obrnjene piramide. Zaradi teže  slednje potonejo na dno, kjer nadalje kristalizirajo in tvorijo večje in trše kristale. Ker se v Sečoveljskih in Strunjanskih  solinah sol pobira vsak dan, seveda odvisno od vremena, je tradicionalna sol mešanica solnega cveta (drobni krhki kristali piramidne oblike) in  večjih kristalov na dnu bazena.  Vsaka nerafinirana morska sol skriva v sebi tudi mikroelemente okoliških kamenin, ki jih reke in hudourniki spirajo v morje. Vsebuje tudi kamenine, iz katerih je narejen zaliv.


Zanimive soli

Indijska sol
Indijska sol, znana tudi kot Kala namak ali Sanchal, je črna sol z močnim okusom po žveplu.

Korejska sol
Korejska bamboo sol je pražena sol, znana tudi pod imeni Jukyom ali Jook  yeom. Pridobivajo jo s praženjem (sušenjem) soli v bambusovih palicah, zamašenih z rumenim blatom. Sol absorbira minerale iz bambusa in blata ter po drugi strani izluži (odstrani) nečistoče iz soli.

Havajska sol
Havajska sol je rožnato-rjave barve, ki se je navzame iz havajske gline, imenovane alaea. Le-ta je bogata z železovim oksidom. Slednji podarja soli specifičen okus.

Breskov cvet
Breskov cvet ali »Dohvajeom« je prva sol, ki jo tibetanska dekleta tradicionalno pobirajo v rokodelskih solinah Jandžing ob reki Lankang na nadmorski višini 3000 m.  Značilne breskove barve se sol navzame zaradi ilovnate podlage solnih gred.

Angleška sol
Čeprav so mnenja o angleški soli, ki jo je tovoril Levstikov junak Martin Krpan deljena, je angleška sol trivialno ime za kalijev nitrat (KNO3), ki je sol dušikove (V) kisline. Znan je pod imenom navadni soliter. Uporablja se kot oksidant (črni smodnik) in umetno gnojilo.

Himalajska sol
Ko je Aleksander Veliki med leti 356 in 323 pred Kristusom prodrl preko Indije do indijske podceline, je odkril nahajališča rdečkaste kristalne soli v Himalaji. To sol so proglasili za izjemno dragoceno, začeli so jo izkopavati in jo z nepredstavljivimi napori s sloni čez himalajsko gorovje prevažati v Evropo. Ta dragocena sol je bila kot cesarska sol namenjena samo cesarski družini.  Gre za več kot 250 milijonov let staro sol, ki ji nekateri zaradi obdobja nastanka pripisujejo popolno čistost ter vsebnost vseh življenjsko pomembnih elementov. KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios