Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Uporaba soli

Tako ljudje kot tudi živali so od nekdaj nagonsko vedeli, da je sol življenjskega pomena.

Rastlinojedci zadostijo svojim potrebam po soli z vnosom rastlin z veliko vsebnostjo mineralov. Mesojedci dobijo dovolj soli s svojim plenom. Sol je za nas  ljudi prav tako pomembna kot voda. Nekdaj tako znana želja po soli,  je danes zaradi pretiravanja z njo v kuhinji predvsem pa zaradi preslanih industrijskih živilskih izdelkov, ki tako skrivajo pomanjkljivosti artikla, večinoma več kot izpolnjena.
Letno pridelajo na vsem svetu  okoli 240 milijonov ton soli (kamene, evaporirane ali morske). V prejšnjem stoletju je povprečen letni pridelek znašal deset milijonov ton. 
Sol je kot osnovna surovina zelo pomembna snov za kemijsko industrijo.  Kemijska industrija porabi približno 40 % soli. Uporabljajo jo pri elektrolizi, kjer sta pomembna produkta klor in natrijev hidroksid. Kar 95 % soli v kemični industriji gre v ta namen. 
Sol se uporablja v prehrambeni industriji, tako za tehnološke potrebe, kot konzervans, kakor tudi zaradi okusa. V industriji usnja je nepogrešljiva pri strojenju kož, v tekstilni industriji pri barvanju tkanin.  Uporabljajo jo pri mehčanju vode, pri pripravi bazenske vode, pri proizvodnji krme, v kozmetiki kot kopalno sol ali aditiv, v medicini kot izotonično raztopino aerosol, uporabljajo jo kot solna kopel itd. Zimske vozne razmere bi bile brez soli nemogoče.
Le okoli pet odstotkov soli  porabimo za prehrano.
Raziskave iz leta 1984 pod vodstvom Marianne Gillette iz podjetja McCormick & Company, Inc., ki  je testirala vpliv soli na različne izdelke kažejo, da dodatek soli vpliva na občutek v ustih, sladkost, izločanje in prikrivanje kovinskih oz. kemičnih občutkov, uravnoteženje arome, slanost.
Čeprav si je tudi znanost v medicini nasprotujoča glede škodljivosti soli, ker naj bi veliko soli v hrani povečalo tveganje za srčno-žilne bolezni, zviševalo krvni tlak, ki je nevaren dejavnik tveganja za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta, srčnega popuščanja, za razvoj ateroskleroze in bolezni ledvic, pa sol uporabljajo kot nosilec vnosa v naš organizem tistih elementov, katerih pomanjkanje povzroča zdravstvene težave (jod = težave s ščitnico, fluor = karies zob).KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios