Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Soli iz Sečoveljskih in Strunjanskih solin

Soli iz Sečoveljskih in Strunjanskih solin razvrščamo na:

Prva sol
Nastaja na začetku sezone oz. v obdobju, ko je sezona pogosto prekinjena zaradi dežja. Koncentracija slanice v kristalizacijskih gredah se z dolivanjem giblje okvirno med 25 in 27° Bé. Minimalna vsebnost v surovini je  97 % NaCl na suho snov, vsota kalcija in magnezija v njej pa je največ do 0,4 %.

Tradicionalna sol
Proizvodnja te soli poteka v času, ko se je pridelava soli stabilizirala. Vremenske razmere so stabilne, kar omogoča stalen dotok koncentrirane slanice v postrežnice. Koncentracija slanice v kristalizacijskih gredah se z dolivanjem giblje okvirno do 29° Bé. Minimalna vsebnost v surovini je 95 % NaCl na suho snov, vsota kalcija in magnezija v njej pa je najmanj  0,4 %.

Piranska sol
Proizvodnjo te soli omogoča daljše stabilno vreme. Pobiranje soli se že izvaja na 2 tretjinah kristalizacijskega polja. Koncentracija slanice se giblje med 28 in 31° Bé. Tako visoke koncentracije slanice omogočajo izločanje večjih količin različnih mineralov. Kristali soli so bolj drobni. Pobiranje te soli iz kristalizacijskih gred je zaradi gostejše slanice težje (težko je oblikovati kup soli). Minimalna vsebnost v surovini je 95 % NaCl na suho snov, vsota kalcija in magnezija v njej pa je najmanj  0,55 %.
Z daljšim odcejanjem se vsebnost  kalcija in magnezija zmanjšuje, saj magnezijeve soli vežejo nase vodo in postopoma raztapljajo površino kristalov, ki so s temi minerali najbogatejši, vendar pa vsebnost kalcija nikoli ni manjša od 0,1 % in magnezija manjša kot 0,2 %.
Večja vsebnost kalcijevih in magnezijevih ionov v soli kaže posredno na večjo vsebnost ostalih mineralov. Kvaliteta in mineralna sestava  soli je lahko zelo različna. Slednje je odvisno od solinarja samega in koncentracije slanice na kristalizacijskih gredah ob kristalizaciji soli, kar pa je odvisno od vremena v sezoni in uspešnosti vodarjev pri pripravi slanic za kristalizacijo.

Solni cvet
Solni cvet nastaja na površini slanice iz kristalov soli, ki tvorijo značilno navzdol obrnjeno piramidno strukturo v obliki tanke, krhke skorje. Solni cvet lahko kristalizira v celotnem kristalizacijskem območju soli, vendar najkakovostnejši raste ob višji koncentraciji slanice. Je bele do rahlo rožnate barve.  Minimalna vsebnost v surovini je 96 % NaCl na suho snov, vsota kalcija in magnezija pa je v njej najmanj  0,22 %.
Značilno za solni cvet je, da je njegova nasipna teža zelo majhna, tako da v primerjavi z evaporirano soljo potrebujemo za enako težo dvakrat večjo posodo. Drobnejši kot so kristali solnega cveta, kvalitetnejši je. Če dalj časa stoji, se prične gruditi. Od ostalih soli se loči po svoji puhlosti, lahkoti.  Lahko ga drobimo med prsti.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios