Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Sol v srednjeveški in renesančni srednji Evropi

Srednja Evropa je močno pogrešala dostop do trgovskih poti, ki so omogočale trgovino s soljo vzdolž obal severne Evrope.

Sol je bilo namreč ekonomično prevažati le na kratke razdalje. Lokalni viri soli so postali pomembna trgovska središča, ki so pogosto pripomogla  k naraščanju politične moči.
Od leta 1000 pr.n.št. (morda celo nekaj tisočletij pred tem) je bila živahna trgovina s soljo osredotočena na dolino Salzkammergut v današnji Avstriji. Ker so bile že pred letom 1000 pr.n.št. površinske plasti soli izčrpane, so solni rudarji izkopali globoke in dolge jaške v pobočje gore.
Zaradi soli so se ohranile nekatere podrobnosti iz tistega časa, kot na primer delovno orodje in oblačila rudarjev, v kakšnih razmerah so delali in celo kakšna je bila njihova prehrana. Leta 1735 so v rudniku odkrili popolnoma ohranjeno truplo in poskrbeli, da je bilo deležno krščanskega pokopa.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios