Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Sol v simbolih, navadah, verovanjih, šegah in vražah

Sol je skozi zgodovino igrala različne vloge.

Nekoč je bila privilegij kraljev in višjih slojev družbe. Poleg dodatka k prehrani je bila in je še priljubljena pri odpravljanju in odganjanju slabih energij, urokov in misli. Hudiča so odganjali z metanjem soli čez levo ramo.
Vse kulture na svetu uporabljajo sol kot močno sredstvo očiščevanja. V Evropi je bilo včasih popolnoma običajno, da so, preden so se odpravili spat, pred hišni  prag vrgli ščepec soli in si tako zagotovili varnost med spanjem. Na Japonskem z njo očistijo hišni prag in še danes jo mnogi mečejo za tujci.
V nekaterih predelih Egipta so na začetku meseca ramadana, meseca, ko se muslimani očiščujejo s postom od sončnega vzhoda do zahoda, vsa tla v hišah pokrita s soljo. Sumo borci potresejo sol, da energijsko očistijo prostor. Najboljša sol za čiščenje prostora je neprečiščena morska ali kamena sol, ki jo morate hraniti v zaprti posodi, dokler si ne zaželite, da bi jo uporabili. Takoj ko je sol izpostavljena zraku, začne vsrkavati nečistosti iz vzdušja, ki jo obdaja.
Sol je imela pomembno mesto tudi v bibliji, v kultnih obredih, v šegah in verovanjih in bila je pomembno obrambno sredstvo zoper zle sile. Z njo so prerokovali in napovedovali usodo, bila je pomemben člen v ljudskem zrdavilstvu. Njena simbolična moč je prispodoba vdanosti in zvestobe. 
Sol je tudi v srednjeveških obredih in na mizi igrala pomembno vlogo. Tako kot nekoč, še danes marsikje izkazujejo gostoljubnost s tem, da  z gostom delijo kruh in sol. 
»Sol je tako pomembna življenjska dobrina, da je postala celo sredstvo za odmerjanje pameti,« navaja Damjan J. Ovsec v zapisu o Soli v simbolih, kultu, verovanjih, šegah in vražah. »V grško-rimskem svetu je sol pomenila 'začinjenost' duha, duhovitost in modrost, pomembno vlogo je igrala pri žrtvovanjih.« 
Ja,  sol je lahko tudi ščepec modrosti.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios