Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Sol

Sol je v kemiji ionska spojina med nekovino in kovino, ki nastane pri reakciji kisline z bazo.

Sestavljena je iz anionov (kislinskih preostankov) in kationov (kovin). Soli delimo po kislinskih preostankih na kloride, jodide, acetate, nitrate, sulfate itd.
Kuhinjska sol ali samo sol je mešanica soli z največjo vsebnostjo natrijevega klorida (NaCl), vsebnost ostalih mineralov pa je vezana na način proizvodnje. Je bele, bledo rožnate do svetlo sive barve.
Med izhlapevanjem morske vode v solinah se kot prvi iz slanice izloči železov oksid, nato kalcijev karbonat (CaCO3), do slanosti 16° Bé  mu sledi sadra ali kalcijev sulfat (CaSO4).  Sol (NaCl) prične kristalizirati pri koncentraciji okoli 25,5°  Bé.
Ne glede na izvor slanice, iz katere pri izhlapevanju nastajajo soli, nastane pri nekontroliranem izhlapevanju (naravno izhlapevanje v skalnatih in drugih obrežnih kotanjah) sol, ki vsebuje 77,8 % natrijevega klorida,  10,9 % magnezijevega klorida, 4,7 % magnezijevega sulfata, 3,6 % kalcijevega sulfata, 2,5 % kalijevega klorida, 0,2 % magnezijevega bromida in 0,3 % kalcijevega karbonata. Ta sol ima grenak priokus.
V naravi je soli veliko; je dostopnejša kot nekoč in zaradi tega tudi cenena. A ne gre pozabiti, da je bila nekoč redka in dragocena. 
Vsi veliki imperiji so nastali na soli. S pomočjo soli so se oboroževale vojske. Zaradi nje so se vojskovali in odkrivali nove trgovske poti.  Sol velja za prvi predmet trgovanja in prvo obdavčeno dobrino. Sooblikovala je našo civilizacijo:  od Kitajske, Egipta, Rima do Benetk in srednjeveške Evrope, francoske revolucije, konfederacijskega Juga pa vse do viktorijanske Anglije.
Sol je človekova biološka potreba in nujna sestavina velike večine jedi, pogosto tudi sladkih. Strokovnjaki in kulinariki si niso enotni o tem ali je sol začimba ali osnovna sestavina hrane, kot so maščoba, moka ipd.
Ne glede na zgoraj povedano, sodi sol  praktično v vsako jed.  V našem organizmu ima posebno fiziološko vlogo, ki se je v svojem vsakdanjem življenju tako rekoč sploh ne zavedamo. Nemalokrat z vnosom soli v telo pretiravamo, saj pozabljamo, da večina hrane, ki jo zaužijemo že vsebuje sol, ki ji je bila dodana ob pripravi. KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios