Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Morska voda

Morska voda je vodna raztopina soli bolj ali manj stalnega razmerja, njena sestava je odvisna od različnih dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši živi organizmi, detritično usedanje in s tem povezane kemične reakcije.

Morska voda presega 98 % celotne hidrosfere in pokriva nekaj čez 70 % zemeljske oble. 
Kilogram morske vode vsebuje približno 35 g raztopljenih mineralnih snovi. Največ je natrijevega klorida (NaCl). Odkar se je voda pojavila na Zemlji,  se je le-ta pretakala po tleh in krožila skozi notranjost zemlje. Spotoma je odnašala mineralne snovi, ki so jih vsebovale kamnine, oceani pa so postopoma postajali vse bolj slani.  Kroženje mineralnih snovi v naravi poteka še danes. Živi organizmi uživajo mineralne snovi in jih izločajo nazaj v naravo.
Morska voda vsebuje veliko raztopljenih halogenidov (kloridi, bromidi, jodidi) kot npr. natrijev in kalijev klorid (NaCl, KCl), natrijev in kalijev bromid (NaBr, KBr), natrijev in kalijev jodid (NaI, KI), kalcijeve, barijeve soli hidrogenkarbonatov in drugih soli.
Poleg zgoraj omenjenih glavnih sestavin, vsebuje morska voda še skoraj vse elemente periodnega sistema v majhnih količinah.
Morska voda je vir za pridobivanje različnih spojin in nekaterih elementov.  V solinah je najbolj znano pridobivanje natrijevega klorida, z izhlapevanjem morske vode in izločanjem soli s kristalizacijo. KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios