Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Žerjavovci

Red žerjavovcev sestavlja kar 12 zanimivih družin. Osrednja družina so vsekakor žerjavi. Tem se v bolj ali manj posrečeni zvezi pridružujejo dolgonogi mokoži, tukalice in droplje.

Po zunanji podobi so si žerjavovci  precej neenaki, bolj pa se ujemajo po notranji zgradbi.
Družino žerjavov sestavljajo dolgonoge ptice, ki s svojim dostojanstvenim korakanjem kažejo na ljubkost in milino. Razširjeni so po vsem svetu, ni jih le v Južni Ameriki.
Za kratkorkile in kratkorepe capovoznike, kamor uvrščamo tudi našega mokoža, zelenonogo tukalico, kosca in črno lisko, bi skoraj težko rekli da so v sorodstvu z veliko večjimi žerjavi in dropljami. Vsi predstavniki mokožev so na splošno slabi letalci, ki se neradi dvignejo v zrak. S poševno visečimi nogami frčijo tik nad tlemi do najbližjega skrivališča.  Vsi so dobri plavalci, čeprav nimajo plavalnih nog. Le črna liska ima med prsti posebne plavalne krpice. Nekateri med njimi so tudi dobri potapljači. Vsi,  razen kosca, se zadržujejo v zaraslih močvirnatih predelil, ob rekah, potokih, bajerjih in jezerih. Čeprav se večinoma skrivajo med gostim rastjem, jih na vodi izda kimajoče plavanje.
Če so naši žerjavi vsaj po višini naše največje ptice, potem lahko rečemo, da so droplje vsekakor najmočnejše in najtežje ptice, saj lahko odrasli samci velike droplje tehtajo tudi 15 kg.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios