Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Plamenci

Čudovit je pogled na rožnat venec tisočerih ptic, ki se razprostira med vodno gladino in sinjim nebom. Toda ta barva ptic ni trajna, povezana je z njihovim prehranjevanjem s solinskimi rakci in izgine ob prvi golitvi, ko te prelepe ptice izgubijo tudi sposobnost letenja. To so plamenci.

Njihove dolge noge imajo plavalno kožico, ki povezuje le sprednje prste in jim omogoča, da se pred vzletom zaletijo po vodni površini. Vrat je tanek in tako dolg, da ga lahko poljubno zvijajo. Kljun je daljši od glave in na sredini močno upognjen. Ima posebno napravo za precejanje hrane iz vode, ki jo ob robu sestavljajo številne privzdignjene ploščice. Plamenci počivajo na eni nogi, vrat prislonijo k trupu, glavo pa vtaknejo pod perut. Letijo v klinu ali v poševni formaciji z iztegnjeno glavo in nogami.
Plamenci živijo na močvirjih, ob jezerih, v morskih lagunah in solinah, skratka, povsod, kjer imajo na voljo obrežja z blatnim dnom. Zdi se, da imajo ponekod raje slano vodo. Gnezdijo v obsežnih kolonijah, ki lahko štejejo več sto tisoč gnezd. Gnezdo je narejeno iz blata in se iz podlage dviga navzgor kot kakšen drevesni štor. V plitvo vdolbinico te blatne mojstrovine samica znese le eno, snežno belo jajce.
V precejšnjem nasprotju s pretirano negovano zunanjostjo pa je njihovo hripavo gaganje in trobentanje.



KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios