Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Jadralci

V red jadralcev uvrščamo tudi naše hudournike. Zanje je značilen izredno nagel, hodourniški let, saj je udarec s krili tako močan, da kar žvižgaje šinejo v daljavo in le redko zajadrajo na ozkih in dolgih krilih. Noge so komajda še uporabne za hojo, zato opravijo vsa življenjska opravila kar med letom. In med letom celo spijo.

Vsi štirje prsti z močnimi kremplji na nogah so obrnjeni naprej in jim služijo kot kavlji za obešanje po stenah, vendar z njimi ne morejo plezati.
Hudourniki so podobni lastovkam in jih mnogi z njimi tudi zamenjujejo. Toda hudourniška glava je veliko bolj ploščata, perje je bolj grobo in koža debelejša. Kljun je še bolj razklan in sega daleč pod oči, rep pa je krajši. Razen izjem hudourniki svojih gnezd ne zidajo, tako kot to počnejo lastovke, temveč gnezdo lepijo z izločkom močno razvitih žlez na vdolbine, luknje ali pa ga obesijo kar na steno. Nekateri prilepijo s slino celo jajca in mladiče.
Najdemo jih po vsem svetu, le v polarnih krajih jih ni.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios