Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

LETO 2007

December 2006 je bil s padavinami skromen in tudi nadpovprečno topel. Najbolj je od običajnih temperaturnih razmer odstopala prva tretjina decembra. Mesec je bil manj turoben kot običajno, saj je bilo sončnega vremena skoraj povsod več kot v povprečju. Januar je bil že peti mesec zapored z izrazitim pozitivnim temperaturnim odklonom. Nad Primorsko je večino dni segala temperaturna inverzija iznad severnega Jadrana in Padske nižine, spremljala sta jo megla in nizka oblačnost, zato je bilo sončnega vremena na Primorskem manj kot običajno. Februar je bil povsod po državi opazno toplejši od dolgoletnega povprečja, v obalnem pasu je bil to najtoplejši februar doslej. Povprečna zimska jutranja temperatura je bila povsod izrazito višja od dolgoletnega povprečja, odklon je statistično pomemben; zimska jutra so bila do 4 °C toplejša kot običajno. Pri povprečni popoldanski temperaturi je bil odklon prav tako povsod pozitiven in statistično pomemben; zimski popoldnevi so bili do 3 °C toplejši kot ponavadi, v Postojni pa kar za 5 °C. Zima 2006/2007 je bila najtoplejša doslej, v večjem delu Obale je bilo do 4 °C topleje kot v povprečju referenčnega obdobja, le do 3 °C pa je bila zima 2006/07 toplejša na Goriškem. V Portorožu je bila povprečna temperatura zraka 7,7 °C, kar je 3,7 °C nad dolgoletnim povprečjem; najhladnejša je bila zima 1962/63 z 0,9 °C. Na Obali je sonce sijalo 260 ur, kar je 13 % pod dolgoletnim povprečjem, doslej najbolj sončna je bila zima 1980/81 s 434 urami sončnega vremena, najbolj siva pa zima 1954/55 s 155 urami. Dolgoletna povprečna namočenost je bila na Obali dosežena. V Portorožu so z 210 mm padavin za povprečjem zaostali le za 3 %. Na obali in Goriškem snega ni bilo.

Tako tople pomladi doslej še ni bilo. Še bolj je izjemna, ker se je s pomladjo nadaljevalo izjemno toplo obdobje, ki se je začelo že septembra 2006. Ob morju je bila ta pomlad najbolj sončna doslej. Marec je bil opazno toplejši kot v dolgoletnem povprečju. V večjem delu Primorske in Notranjske je bilo padavin manj kot običajno. April je bil rekordno topel. Predvsem osrednja in zadnja tretjina meseca sta bili izjemno topli, pa tudi v začetni tretjini so prevladovali toplejši dnevi kot običajno. Padavine so bile skromne in tako suhega aprila še ni bilo. Sončni dnevi so se kar vrstili in tudi po osončenosti je bil april rekorden. Tako kot aprila je tudi maja povprečna mesečna temperatura opazno presegla dolgoletno povprečje. Maja so bile padavine porazdeljene neenakomerno, najmanj jih je bilo na Obali. Odklon povprečne pomladne jutranje temperature je bil povsod pozitiven, v večjem delu Slovenije se je gibal med 2 in 3 °C, na Krasu so bila jutra kar za 4 °C toplejša. Še večji so bili odkloni povprečne najvišje dnevne temperature; vsi so bili pozitivni, večina se je približala 4 °C, Postojna je bila za 4,6 °C toplejša. Pomlad 2007 je bila najtoplejša doslej, odklon je močno presegel meje običajne spremenljivosti povprečne pomladne temperature zraka. Nad 3 °C topleje je bilo v zahodni polovici Slovenije, na Obali in njenem zaledju. Na Obali je bila to najtoplejša pomlad doslej. V Biljah je bilo najbolj mrzlo jutro 22. marca, izmerili so −1,4 °C, najvišjo temperaturo so izmerili 24. maja, ko se je živo srebro povzpelo na 33,7 °C, kar je največ doslej. 30 % večja osončenost je bila še na Goriškem, Krasu in Postojnskem. Povprečje trajanja sončnega vremena je bilo povsod preseženo. Največ ur sončnega obsevanja je bilo na Obali, sonce je sijalo 781 ur, kar je največ odkar tam potekajo meritve. Spomladi 2007 je najmanj padavin padlo na Obali, le 105 mm. To je 45 % dolgoletnega povprečja in pomeni tretjo najbolj suho pomlad doslej. 

Junij je bil pomembno toplejši od dolgoletnega povprečja, kljub temu pa je opazno zaostajal za izjemno vročim junijem 2003. Večina padavin je padla v obliki ploh in neviht, zato je bila porazdelitev padavin zelo neenakomerna. Najmanj dežja je bilo na Primorskem in delu Notranjske. Zahodna polovica države je bila manj sončna kot običajno. Julij je opazno presegel dolgoletno povprečje, a je bilo že kar nekaj julijev v preteklosti bolj vročih. V dneh od 15. do 21. julija je prineslo najmočnejši vročinski val poletja 2007. Julija je padavin najbolj primanjkovalo na Obali. Močno je od dolgoletnega povprečja odstopala tudi osončenost, marsikje je bil julij 2007 najbolj sončen doslej. Na Obali je sonce v povprečju vsak dan sijalo kar 12 ur in 15 minut. Povprečna avgustovska temperatura je bila nad dolgoletnim povprečjem; na večini ozemlja je bil temperaturni odklon med 1 in 1,5 °C. Povprečna poletna temperatura je bila nad dolgoletnim povprečjem; odklon je statistično pomemben. Na Obali je bilo večinoma 1,5 do 2 °C topleje kot običajno. Že več kot dve desetletji je povprečna poletna temperatura višja od dolgoletnega povprečja. Dolgoletno povprečje je presegala tudi povprečna najnižja dnevna temperatura, odklon od povprečja je pomembno velik; na Obali so odkloni večinoma znašali 1 do 2 °C. Še nekoliko večji so bili presežki povprečne najvišje dnevne temperature. Preko celega poletja je padavin primanjkovalo v Biljah in na Obali. Obala je prejela le 147 mm padavin,  kar je glede na dolgoletno povprečje manj kot 75 % padavin. Poletje 2007 se tako uvršča kot tretje najbolj suho. Sončnega vremena je bilo več kot ponavadi. Na Obali je to pomenilo 10 % več sončnega obsevanja kot običajno. V Portorožu je bilo 33 vročih dni, 6-krat doslej je bilo število dni večje (največ leta 2003 z 68 dnevi). Poleti je v Portorožu znašal absolutni maksimum 36,7 °C, kar predstavlja drugo najvišjo temperaturo od sredine minulega stoletja do sedaj.

September 2007 je bil hladnejši od dolgoletnega povprečja, padavin pa je bilo povsod precej več kot običajno. Sončnega vremena je bilo več kot v dolgoletnem povprečju, za več kot desetino so dolgoletno povprečje presegli na Goriškem. Oktobra 2007 je bila povprečna mesečna temperatura pod dolgoletnim povprečjem, vendar v mejah običajne spremenljivosti. Več sončnega vremena kot običajno je bilo na Primorskem. Glede na dolgoletno povprečje je padavin primanjkovalo na zahodu države. November je bil večinoma hladnejši od dolgoletnega povprečja, le na Obali je bilo dolgoletno povprečje nekoliko preseženo. Povprečna temperatura je bila jeseni pod dolgoletnim povprečjem, na Obali je običajno zaostajala za manj kot 1 °C. Popoldnevi so bili povsod hladnejši kot ponavadi; najmanjši odkloni so bili na Obali in Krasu, kjer je bilo hladneje le za desetinko °C. Najmanj namočena je bila jesen v jugozahodni Sloveniji, s padavinami manj kot 400 mm. V Portorožu je bilo 307 mm, kar je blizu dolgoletnega povprečja padavin. Jesen 2007 je bila povsod bolj sončna kot ponavadi. Na Obali so imeli sončnega vremena za 10 % več kot običajno. Na Obali je bila povprečna temperatura 12,7 °C, kar je 0,5 °C pod dolgoletnim povprečjem; po 6 letih nadpovprečnih jesenskih temperatur se je tokrat temperatura spustila pod povprečje. Sonce je sijalo 536 ur, to je 8 % nad povprečjem.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios