Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

LETO 2001

Zima 2000/2001 je bila nenavadno topla. Na Notranjskem in v Vipavski dolini je sonce sijalo le od 70 do 80 % toliko časa kot v dolgoletnem povprečju. Na Postojnskem in Notranjskem je bila povprečna najnižja dnevna temperatura zraka višja od referenčnega obdobja. Temperaturni odklon je bil blizu 4 °C. Prav tako je bila višja povprečna najvišja dnevna temperatura zraka; odklon je bil pozitiven in je znašal 2 °C. Pozimi so bile padavine v primerjavi z dolgoletnim povprečjem malenkost nad povprečjem, na Postojnskem blizu 150 % običajne namočenosti. Povprečna minimalna dnevna temperatura je bila nad dolgoletnim povprečjem; odklon je bil v Biljah 2,7 °C.

Odklon povprečne najvišje dnevne temperature pomladi 2001 je bil nad povprečjem obdobja 1961−1990. Popoldnevi so bili tudi precej toplejši od dolgoletnega povprečja, najmanjši odklon pa je bil v Biljah, le 1,2 °C. Spomladi 2001 je bilo povsod več sončnega vremena kot v dolgoletnem povprečju. Precej bolj neenakomerno so bile v primerjavi z dolgoletnim povprečjem porazdeljene padavine. Povsod je padlo vsaj 85 % dolgoletnega povprečja pomladnih padavin, med kraji, v katerih je padavin primanjkovalo, naj omenimo Portorož.

Junij, prvi mesec meteorološkega poletja, ni prinesel daljšega obdobja ustaljenega vremena, saj so bili prehodi vremenskih front dokaj enakomerno porazdeljeni prek meseca. 3. in 17. junija je bilo kar nekaj močnih neviht, tudi takih s točo, ki je lokalno povzročila veliko škode. Junijska temperatura zraka je bila blizu dolgoletnega povprečja, zares vroče nam je bilo šele ob koncu meseca. Na Obali je bilo dolgoletno povprečje junijskih padavin preseženo. Največji relativni primanjkljaj padavin je bil v Vipavski dolini, Goriških Brdih in na Postojnskem. Povprečna julijska temperatura zraka je bila povsod po državi občutno nad dolgoletnim povprečjem, v pretežnem delu države je bil odklon statistično pomemben, izjema so le deli Primorske, kjer je bil odklon z okoli 1 °C še v mejah običajne spremenljivosti. Najmanj padavin je padlo ob obali, na letališču v Portorožu so namerili le 30 mm padavin. Avgusta je bila temperatura zraka povsod vsaj za 2 °C nad dolgoletnim povprečjem. Sončnega vremena je bilo povsod več kot v dolgoletnem povprečju, v Biljah je bilo 120 % običajne osončenosti. V treh poletnih mesecih skupaj je bila povprečna temperatura zraka nad dolgoletnim povprečjem, bolj kakor topla jutra so k visoki temperaturi prispevali zelo topli popoldnevi. Padavin je bilo povsod manj od dolgoletnega povprečja. Ob morju in v Vipavski dolini niso dosegli niti treh petin običajnih poletnih padavin.

September je bil hladnejši od dolgoletnega povprečja. Večina krajev je bila za 1 do 2,5 °C hladnejša kot v dolgoletnem povprečju. Prevladovalo je oblačno vreme in sončnega vremena je bilo le za od 55 do 80 % toliko kot v dolgoletnem povprečju. Padavin je bilo povsod znatno več kot v dolgoletnem povprečju. Sledil je oktober, ki je bil za 2 do 4 °C toplejši od dolgoletnega povprečja in ponekod celo toplejši od septembra, kar je dokaj redko, saj jeseni moč sončnih  žarkov, z njimi pa temperatura, hitro upada. Sončnega vremena je bilo povsod več ali vsaj toliko kot v dolgoletnem povprečju in več kot septembra. Padavin je bilo malo, oktober je bil sušen. Zadnji jesenski mesec, to je november, je bil spet hladnejši od dolgoletnega povprečja, večinoma je bila povprečna mesečna temperatura 1 do 2 °C pod dolgoletnim povprečjem. Jeseni je bilo sončnega vremena na Obali enako kot v dolgoletnem povprečju. Tudi padavine so sledile dolgoletnemu povprečju, v Portorožu so zabeležili 120 % običajne namočenosti. Odkloni povprečno minimalnih in maksimalnih dnevnih temperatur so bili v mejah običajne spremenljivosti.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios