Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

LETO 1998

Čeprav se je zima začela že z decembrom 1997, je bila nenavadno mila, saj sta bila januar in februar toplejša od dolgoletnega povprečja. Odklon povprečne temperature je na Obali znašal 2 °C. Ob Obali in v Vipavski dolini je bila osončenost manjša od dolgoletnega povprečja, predvsem zaradi megle in nizke oblačnosti, ki sta nastali v hladnem zraku, ki se je zajezil nad Padsko nižino in severnim Jadranom.

Povprečna pomladna temperatura je bila nad dolgoletnim povprečjem. Večinoma je bil odklon večji pri najvišji dnevni temperaturi kot pri najnižji. Osončenost je bila povsod nad dolgoletnim povprečjem, presežek je bil 5 do 30 %. Padavin je bilo skoraj povsod po državi manj od dolgoletnega povprečja, izjema so bili le Julijci in Goriško. Povprečna marčna temperatura zraka je bila blizu povprečja obdobja 1961−1990. Padavin je bilo večinoma manj od dolgoletnega povprečja, na Obali komaj 1 mm. Sonce je povsod sijalo dlje od dolgoletnega povprečja. Aprila je bila povprečna temperatura nad dolgoletnim povprečjem, na zahodu pa ni presegla 1 °C. Večino padavin so prinesli jugozahodni zračni tokovi, zato so bile padavine na zahodu pogoste in obilne. Maja je bila temperatura nad dolgoletnim povprečjem. Odklon temperature je bil največji na zahodu. Padavin je bilo večinoma manj od dolgoletnega povprečja, le malo je bilo krajev, kjer je bilo dolgoletno povprečje preseženo.

Povsod po državi je poleti 1998 sonce sijalo več ur kot v povprečju primerjalnega obdobja. Med območji z največjim relativnim presežkom je bila tudi Vipavska dolina. Veliko bolj neenakomerno kot sončno obsevanje so bile razporejene padavine. Huda suša je bila le v Primorju. Junija je bil temperaturni odklon večinoma med 1 in 3 °C. Osončenost je bila nad dolgoletnim povprečjem, ki je bilo na Goriškem preseženo za okoli 25 %. Julij je bil toplejši od dolgoletnega povprečja, še posebej vroča je bila zadnja tretjina meseca. Osončenost je bila zelo blizu povprečja obdobja 1961−1990. Bolj sončna kot prva je bila druga polovica meseca. Kot je za poletje običajno, so bile padavine razporejene zelo neenakomerno, večinoma so presegle dolgoletno povprečje, ponekod so dosegle celo dvojno povprečno julijsko višino. Predvsem prehode hladnih front so občasno spremljali nalivi, tudi toča in močan veter. Avgust 1998 je bil toplejši od dolgoletnega povprečja, temperaturni odklon je bil med 1,5 in 3,0 °C. Prvi dve tretjini sta bili izjemno vroči, tretja pa je bila občutno hladnejša od dolgoletnega povprečja. Osončenost je bila večja od dolgoletnega povprečja, večina avgustovskih padavin je padla v zadnji tretjini. Predvsem na Obali so v prvih dveh tretjinah avgusta imeli sušo.
Po nižinah je bila povprečna jesenska temperatura blizu dolgoletnega povprečja. Osončenost je bila med 80 in 100 % dolgoletnega povprečja.

Jesen je bila deževna in padavin je bilo povsod znatno več, kot je povprečje obdobja 1961−1990. V septembru, prvem jesenskem mesecu, je bila povprečna temperatura blizu dolgoletnega povprečja. Oblačnost je bila nad dolgoletnim povprečjem, veliko je bilo oblačnih dni in malo jasnih. Osončenost je bila manjša od dolgoletnega povprečja; le 70 do 90 % običajnega števila ur sončnega obsevanja. Padavin je bilo precej več od dolgoletnega povprečja, na nekaterih območjih je padlo celo 250 % dolgoletnega povprečja. Oktobra je bilo dolgoletno povprečje temperature zraka preseženo. Mesec je minil brez izrazito hladnih ali toplih obdobij. Na Obali je sonce sijalo nekoliko več ur, od dolgoletnega povprečja. Padavine so bile povsod obilne. Dolgoletno povprečje je bilo povsod preseženo za vsaj 30 %. Povprečna novembrska temperatura je bila pod povprečjem obdobja 1961−1990, po nižinah je bil temperaturni odklon v mejah običajne variabilnosti. Večina države je imela več sonca od dolgoletnega povprečja; na Obali je bilo dolgoletno povprečje preseženo za okoli 20 %.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios