Projekti
Projektno delo

S finančnimi sredstvi, ki so pridobljena s pomočjo projektnih nalog, uspešno obnavljamo in vzdržujemo Sečoveljske soline.

Pošlji razglednico
Nepozaben spomin

Preko spletne strani KPSS lahko prijateljem pošljete razglednico s čudovitim motivom iz parka.

Publikacije KPSS
Publicistična dejavnost in poročila

V KPSS se ukvarjamo tudi z založništvom in izdajateljsko dejavnostjo. Obenem so tu objavljena tudi strokovna in druga poročila povezana z dejavnostjo KPSS. Prelistajte in prenesite jih!

Lov in obročkanje ptic

Lov in obročkanje ptic na območju Sečoveljskih solin smo izvajali predvsem v namene proučevanja pojavljanja težje odkrivnih vrst na obravnavanem območju.

Lovili smo s stoječimi najlonskimi mrežami, sistematično predvsem na območju Stojb (sl. 129). Naključno smo lovili tudi na drugih lokacijah znotraj obravnavanega območja. 
Z večletnimi podatki drugih obročkovalcev s tega območja, bi lahko prišli do natančnejših podatkov o selitvi ptic pevk prek Sečoveljskih solin, vendar je še vedno veliko podatkov s te obročkovalske postaje neobdelanih in neobjavljenih.
Beločeli deževnik Charadrius alexandrinus je v Sloveniji močno ogrožena vrsta, ki pri nas občasno prezimuje na območju Sečoveljskih solin. Ker smo želeli izvedeti ali prezimujejo tudi (in, ali predvsem) naši beločeli deževniki, smo aprila 2007 v gnezditvenem obdobju pričeli s sistematičnim lovom odraslih beločelih deževnikov Charadrius alexandrinus. Ptice smo lovili s posebnimi vzmetnimi pastmi. Ulovljene ptice smo sistematično označevali z barvnimi in aluminijastimi obročki. PVC obroček na levi nogi nam pove območje v katerem je beločeli deževnik gnezdil (npr. Lera = moder, Fontanigge = rdeč), kombinacija barvnih PVC obročkov in aluminijastega s kodo na desni nogi pa gnezdeči par (sl. 128). Beločele deževnike smo zaradi hitrega prepoznavanja tudi poimenovali. Lovili smo samo podnevi, zato je delež ulovljenih samic večji, saj le-te večinoma valijo podnevi, medtem, ko bolj barviti in zato vidni samci valijo predvsem ponoči. KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios