O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Vranjeka Ari in Šime – pionirja ptičje GPS telemetrije v Sloveniji

V sredo in četrtek, 4. in 5. oktobra, je ekipa DOPPS-a pri Izoli ujela dva sredozemska vranjeka in ju opremila z GPS sledilnima napravama. Ptici so poimenovali Ari in Šime. Gre za prvi primer GPS telemetrije na pticah v Sloveniji. Namen le-te je v okviru projekta SIMARINE - NATURA pridobiti kvalitetne podatke o domačih okoliših sredozemskih vranjekov v času letovanja v slovenskem morju, kar bo ključni prispevek k opredeljevanju novih morskih območij Natura 2000.

Podatki o lokacijah se prenašajo prek GSM omrežja in jih ažurno spremljajo prek internetnega portala. Ari, prvoletni osebek, se je prve dni zadrževal pri Izoli, od koder je večkrat dnevno odhajal na lov tudi do 2 km od obale. V ponedeljek, 8. oktobra je odpotoval proti Debelemu rtiču, kjer je prenočeval, naslednji dan pa se je vrnil v bližino Izole. Odrasli osebek Šime se čez dan zadržuje večinoma tik ob obali, kjer se najverjetneje prehranjuje v plitvini, potuje pa med Lazaretom in Strunjanom. Oba osebka sta bila kot kaže vsaj nekaj časa tudi del 350-članske skupine vranjekov, ki so jo včeraj, 9. oktobra, opazili pri Izoli.

V okviru projekta nameravajo z GPS sledilnimi napravami opremiti še najmanj 18 vranjekov, ki jih bodo spremljali tekom prihodnjega poletja in jeseni. Trenutno imajo v uporabi GPS naprave poljskega proizvajalca ECOTONE (www.ecotone.pl).

ZemljevidAri mali
Dvodnevno potovanje mladega vranjeka Arija
KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios