O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Waterbird Society Annual meeting, Reykjavik, Iceland, August 8-12 2017

Od 8. do 12. avgusta 2017 je v Univerzitetnem središču Askja (po istoimenskem vulkanu) v Reykjaviku na Islandiji potekalo mednarodno srečanje strokovnjakov za vodne ptice z naslovom »The Waterbird Society Annual Meeting«.

Gre za že 41. Srečanje mednarodne organizacije Waterbird Society s sedežem v ZDA. Organizacija Waterbird Society je mednarodna znanstvena, nevladna organizacija, katere cilj je proučevanje in varovanje vodnih ptic.
Srečanja smo se udeležili tudi mi v okviru Programa Finančnega mehanizma EGP 200-2014 (SI02), CARS-OUT! Okoljsko prijazen obisk zavarovanih območij in Programa Norveškega finančnega mehanizma (SI05).
V treh napornih delovnih dneh je bilo kar 92 predavanj, od tega dve plenarni. Predstavljenih je bilo tudi 24 prispevkov na posterjih, med njimi tudi prispevek I. Škornika »Status, distribution and threats of five breeding species in Sečovlje Salina Nature Park: prescription of biodiversity conservation for the area.«
Predavanja so sočasno potekala v treh dvoranah, zato je bilo nemogoče spremljati vsa. Odvijala so se v sklopu dveh simpozijev in sicer simpozija o galebih ter simpozija o mormonu. Obenem so potekala tudi druga sočasna predavanja na temo prehranjevanja, selitve, oglašanja, kartirnih popisov, populacijskih trendov, telemetrije itd. 
Nadvse poučne so bile strokovne ekskurzije, ki so bile organizirane za udeležence simpozija. Tri ekskurzije so bile krajše, saj smo jih izvedli zgodaj zjutraj pred samim začetkom predavanj, zadnja ekskurzija pa je bila celodnevna. Prvi dan simpozija smo začeli z zgodnje jutranjo ekskurzijo v Alftanes. Veliko zanimivih ptic, tudi novih vrst. Drugi dan smo s čolnom odpluli do otoka Puffin Island, kjer smo občudovali kolonijo mormonov (Fratercula arctica) in drugih morskih ptic. Zadnja jutranja ekskurzija je bila v Seltjarnarnes, kjer je bilo kljub vetru in mrazu veliko zanimivih vrst. S celodnevno ekskurzijo na polotok Snæfellsnes pa se je končala ornitološka konferenca Waterbirds 2017. Dežela vulkanov je presenetila tudi v ornitološkem pogledu. Tisočere jate pobrežnikov, ki se pripravljajo na svoj odhod, obrežja polna rac, arktične čigre, kolonije triprstih galebov, ki se s svojimi mladiči gnetejo na ozkih skalnih policah strmega klifa tik nad fjordom so le del bogastva, ki smo ga lahko občudovali. Spoznali smo kako se Islandci spopadajo z naravovarstvenimi problemi, kaj za njihovo naravno dediščino pomeni turizem in obiskovanje ter dostopnost do zavarovanih območij. 
Hvala vodnikoma, šoferju avtobusa in vsem udeležencem za nepozaben dan. KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios