O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Sečoveljske soline spet pod vodo

Zaradi močnega južnega vetra, lastnega nihanja plimovanja Jadranskega morja in znižanega pritiska je morje od 12.11.2019 večkrat poplavilo nižje ležeče predele v vseh treh istrskih občinah. Poplavam se niso izognili niti na Hrvaškem in v Benetkah. V KPSS je morje prvič prestopilo 12.11.2019 zvečer, zaradi povišanega plimovanja pa je poplavljalo tudi naslednji dan.

Zaradi močnega juga so imeli s plimovanjem morja težave v Kopru, Piranu in Izoli, kjer je morje ponekod naraslo tudi za pol metra in več. Veliko škode je morje povzročilo na Sečoveljskih in Strunjanskih solinah. Morje je prebilo tudi del leve brežine Jernejevega kanala in povzročilo številne poškodbe. Prek nasipov Dragonje, Drnice in kanala Sv. Jerneja je voda tekla v slapovih, tako da je veduta še najbolj spominjala na znana Plitvička jezera. Na Leri je bilo poškodovano tudi električno omrežje, tako da je bil pretekle dni obisk parka omejen. Poplavljeno je območje kristalizacije, pod vodo pa so tudi Fontanigge, saj je v bližini Muzeja solinarstva Dragonja prestopila desni breg v dolžini kar 500 m, obenem pa dodobra poškodovala tudi cesto in obračališče za električni vlak, ki prevaža obiskovalce.
Podobno visoko plimovanje smo v KPSS zabeležili 1.12.2008. Soline so bile zaradi obilnih padavin poplavljene tudi 19.9.2010, ko je reka Dragonja zapustila svojo strugo in poplavila Fontanigge. Letošnje plimovanje je drugo najvišje vse od leta 1969. KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios