O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Odprtje razstave Od mesta do Solin

V petek, 18. 3. 2022 smo v Casermi v Krajinskem parku Sečoveljske soline odprli prvo letošnjo razstavo. Tokrat svoja fotografska dela predstavljata avtorici MOJCA GYÖREK in LILJANA PETRUŠA. Razstava z naslovom »OD MESTA DO SOLIN« združuje fotografije z detajli iz obmorskih mest, detajli solin ter mističnimi motivi morja.

Vljudno vabljeni na ogled.
Razstava je na ogled od ponedeljka do sobote do 8. 5. 2022. Urnik: https://www.soline.si/.../krajinski-park-secoveljske...
O avtoricah:
Mojca Györek prihaja z drugega konca Slovenije, a že dolgo prebiva ob morju, na katerega je izredno navezana.
Načelna v čistosti medija, v svoje fotografije umetno ne posega. Je enostavna v izvedbi, hkrati pa povsem samo svoja v doživljanju prostora in časa. Sečoveljske soline, s svojo enkratnostjo, slehernemu sprehajalcu sočasno ponujajo epsko in lirično izkušnjo. Zato ne preseneča množica fotografij nastalih v tem okolju.
Zvesta sama sebi, avtorica tudi solin ne fotografira načrtno. Razstavljene fotografije so nastale kot plod sprehodov s fotoaparatom v roki, ne izbiraje letnega časa, dela dneva ali vremena. Tako, na njenih fotografijah, nam zelo znana: solna polja, vagončki, tiri, solinarsko orodje ... tudi v oblačnem dnevu zažarijo v magičnem bogastvu barvnih odtenkov in množici, sicer neopaznih detajlov.
Svoje doživljanje tega čudovitega kotička sveta pa zaokroži s fotografijami morskega življa, ki ga postavlja pred objektiv na povsem drugačen način. V ta namen združi svoje fotografsko in likovno znanje. Ta, zanjo mistična bitja, upodablja v intimi svojega občutenja in jim vdihne novo, brezčasno življenje.
Liljana Petruša je domačinka iz Ankarana, ki se s fotografijo ljubiteljsko ukvarja več kot 10 let. S fotografskim objektivom lovi trenutke iz vsakdanjika mimoidočih, riše utripe prostora, raziskuje skrite kotičke ulic in prikazuje svet v njegovi posebnosti, fotografijam tako doda svojo percepcijo videnega.
Tokratno razstavo je posvetila detajlom, ki jih je našla s fotografskim raziskovanjem mesta. Gre za detajle, ki jih zaradi hitrega utripa življenja pogosto prezremo. Velik del fotografij je usmerjen v njeno zaznavanje, ki vsiljuje smiselno interpretacijo videnja obrazov v neživih predmetih. Pogosto vidi predmet, vzorec ali pomen tam, kjer ga dejansko ni in predmetom pripiše človeške lastnosti in jim doda dušo.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios