O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Načelo »Ne puščaj sledov«. Ob obisku zavarovanega območja hodite le po označenih poteh!

Tla v solinah so zelo občutljiva, pogosto jih pred erozijo varuje le tanka plast vegetacije. Ta je sicer prilagojena na zahtevne naravne razmere, vendar kljub temu ranljiva. Poškodbe vegetacije zaradi pogostega gibanja zunaj urejenih in označenih poti lahko povzročijo njeno uničenje in s tem erozijo tal. Posebej obremenjeno je rastlinstvo ob poteh. Na solinskih tleh pa gnezdijo tudi nekatere redke in ogrožene vrste ptic.

Krajinski park Sečoveljske soline želi spodbuditi slehernega obiskovalca, da za gibanje v parku, zlasti v času gnezdenja ptic (od 1.4. do 1.10.), uporablja označene in urejene poti. Hoja zunaj poti ni dovoljena. Ob nepoznavanju razmer, pa zaradi ugrezanja v mehko solinsko blato lahko celo nevarna za obiskovalca.
Naravovarstveni, upravljavski in estetski vidiki obiskovanja občutljivega solinskega sveta zahtevajo od obiskovalca, da spoštuje krhkost življenja v tem edinstvenem okolju.
Pravila in priporočila ravnanja in obnašanja v zavarovanih območjih imajo povsod po svetu velik pomen. Varovati in ohraniti moramo izjemnost, prvobitnost in edinstvenost, ki so bile s strani države prepoznane kot tiste, ki jih je nujno potrebno ohraniti za prihodnje rodove. Velika večina obiskovalcev Krajinskega parka Sečoveljske soline ta pravila razume in jih tudi dosledno spoštuje. Vsi pa ne.
Znani ameriški filozof in gozdar Aldo Leopold je leta 1930 izjavil: »Prava stvar je tista, ki ima za načelo ohranitev nedotakljivosti, stabilnosti in lepote biotske skupnosti. Napačna je, če je njen namen drugačen.«
Vodila načela »Ne puščaj sledov« so priporočilo mednarodne organizacije LNT (Leave No Trace) za zmanjšanje vplivov na neokrnjeno naravo ob našem obisku in temeljijo predvsem na tem, da naj bo naš obisk načrtovan in pripravljen vnaprej, da hodimo le po označenih poteh, da vse kar prinesemo s seboj, odnesemo tudi nazaj, da pustimo kar najdemo, da spoštujemo živali in rastline ter da smo obzirni do drugih obiskovalcev. Psi naj bodo na kratkem povodcu. Predvsem pa, da upoštevamo pravila obiskovanja, ki so zapisana na parkovnih tablah.
Torej. Spoštujte življenjski prostor rastlin in živali. Občudujte jih tako, da s svojo prisotnostjo ne boste motili njihovih zgodb, ki so prav tako edinstvene kot vaša.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios