O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

VII. Mednarodna konferenca za zaščito Ulcinjskih solin

V torek 31.10.2023 je v Podgorici (Črna gora) potekala VII. Mednarodna konferenca za zaščito Ulcinjskih solin. Konference se je udeležil tudi I. Škornik, strokovni sodelavec in predstavnik KPSS, ki je sodelujočim predstavil model upravljanja s Sečoveljskimi solinami, saj so le-te vzor ob nastajanju upravljavske strukture za zavarovano območje Ulcinjskih solin.

Vlada Črne gore naj čim prej sprejme odločitev o oblikovanju vodstvene strukture Ulcinjskih solin, ki predvideva oblikovanje upravljanja Ulcinjskih solin za zagotovitev njihove trajnostne prihodnosti, je bilo rečeno na sedmi mednarodni konferenci za zaščito Ulcinjskih solin v organizaciji Centra za varstvo in proučevanje ptic (CZIP).
Veleposlanik Nemčije v Črni gori Peter Felten je dejal, da je trdno prepričan, da mora biti zaščita Ulcinjskih solin izhodišče, pa tudi končni cilj vseh razmišljanj in aktivnosti, povezanih s tem območjem. Povedal je, da je v 15 mesecih opravljanja funkcije v Črni gori štirikrat obiskal Ulcinjske soline in navedel, da je ob tej priložnosti govoril s prejšnjim predsednikom vlade, pristojnim ministrom in direktorjem Nacionalnih parkov Črne gore.
»Menimo, da je družba za upravljanje primeren model za zagon Ulcinjskih solin. "Upamo, da bo nova vlada nemudoma sprejela potrebne notranje, pravne in finančne odločitve ter da se bosta vlada in občina Ulcinj lahko hitro dogovorili o pravnih aktih in tekočih zadevah," je dejal. Felten.
Direktorica direktorata za varstvo narave na ministrstvu za ekologijo, prostor in urbanizem Tamara Brajović je povedala, da je vsako leto v poročilu Evropske komisije mogoče najti priporočila, ki jih mora Črna gora izpolniti glede Ulcinjskih solin.
Meni, da so Ulcinjske soline nekakšen test, koliko se je Črna gora kot razglašena ekološka država pripravljena ukvarjati z varstvom narave in omogočati pogoje, ki jih zahtevajo zavarovana območja.
Izvršna direktorica CZIP Jovana Janjušević je povedala, da so se v tej organizaciji borili za to, da Ulcinjske soline postanejo zaščiteno območje najprej na nacionalni, nato pa še na mednarodni ravni, in da z odprtjem 27. poglavja postane končno merilo evropskih pogajanj.
»Z eno besedo, zdrave Ulcinjske soline so postale pogoj za vstop Črne gore v Evropsko unijo. To je eden naših največjih dosežkov. "Ne gre samo za zaščito Ulcinjskih solin, ampak je pomembno, da iz leta v leto spremljamo njihovo zdravje in vemo, kaj je pomembno, da ostanejo v dobrem stanju, da Evropa ve, da z njimi dobro gospodarimo," je dejala Janjušević.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios