O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Raziskave na močvirski sklednici zaključene

Prejšnji teden smo zaključili letošnjo skoraj 5 mesecev trajajočo raziskavo močvirske sklednice (Emys orbicularis), naše edine avtohtone sladkovodne želve.

Od 28.5. do vključno 12.10.2018 smo izvedli 38 lovnih dni. Ujeli in označili smo 367 osebkov, od tega 136 samic, 112 samcev, 119 pa je bilo juvenilnih in subadultnih osebkov. V istem obdobju smo ponovno ujeli 237 želv. Nekatere so se ujele večkrat. Na osnovi ulova in ponovnega ulova smo z izračunom ocenili populacijo močvirskih sklednic v KPSS na nekaj manj kot 600 osebkov, kar predstavlja najverjetneje največjo slovensko populacijo. Največ želv (140 osebkov) smo ujeli junija, največ mladostnih osebkov pa smo ujeli na območju Stojb in v odcednem jarku med letališčem in solinami, kar 119.
Obenem smo tedensko izvajali tudi kemijsko-fizikalne meritve vode na vseh lovnih točkah.
Pred pričetkom raziskave smo domnevali, da sta populaciji na Rudniku - Korea in tista na Fontaniggeah povsem ločeni, vendar rezultati kažejo, da posamezni osebki prehajajo iz enega območja v drugo in obratno.
Z morfometričnimi podatki smo dokazali, da območje KPSS naseljuje podvrsta E. o.hellenica, ki je manjša od nominatne E. o. orbicularis. Kljub temu, da je močvirska sklednica vezana na sladko vodo, pa smo kar 7 osebkov ujeli v vodi slanosti 30 ppt, kar je blizu slanosti morja.
Čeravno so rezultati trenutno še v obdelavi in bodo predstavljeni v posebnem poročilu raziskave, pa lahko ugotovimo, da tudi gostota obeh populacij (cca 40 osebkov/ha) ni majhna. Več pa v letnem poročilu KPSS.
Za pomoč in predano delo se zahvaljujemo naši zunanji sodelavki Kim Ferjančič.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios