O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Prvi podatki o gibanju močvirske sklednice v KPSS

Včeraj smo po skoraj treh tednih uspeli sprejeti signal iz oddajnika naše močvirske sklednice, ki smo jo poimenovali Berta. 18.4.2019 smo med rednim monitoringom močvirskih sklednic poizkusno eni večji in starejši samici namestili na oklep oddajnik (logger). Med tem časom smo večkrat preverjali signal, vendar brezuspešno do včeraj. Najbrž je temu botrovalo tudi slabo vreme, saj so oddajniki (loggerji) podjetja Milsar iz Poljske opremljeni s fotovoltaičnim napajanjem.

Prvi podatki so zanimivi, saj kažejo na to, da se želve ne zadržujejo samo na določenih mestih, kar smo ugotovili že v lanskem letu z označevanjem osebkov s piljenjem robnih lusk. Vsekakor pa od GPS tehnologije letos pričakujemo, da bomo izvedeli veliko več tudi o njihovem razmnoževanju in o mestih odlaganja jajc.
Berta, ki nosi prvi oddajnik, je bila ulovljena 30. maja lansko leto na območju Rudnika. Kontrolne meritve so pokazale, da gre za odraslo, najverjetneje nekaj deset let staro samico, ki ne raste več, saj se teža od lani do letos ni spremenila. Tehtala je natanko 670 g.
Naslednji teden bomo z oddajniki opremili še eno samico na Rudniku in še dve na območju Stojbe in Letališča na Fontaniggeah.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios