O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Prve močvirske sklednice so se že izlegle

Včeraj je ekipa KPSS med rednim monitoringom močvirske sklednice (Emys orbicularis) v jarku ob letališču na Fontaniggeah ujela letošnjega mladiča močvirske sklednice. Komaj 2.5 cm dolga želvica je bila precej živahna.

Ker ni bilo več vidne rumenjakove vrečke na trebušni strani oklepa, predvidevamo, da se je izlegla konec marca ali v začetku aprila, ko so bile najvišje dnevne temperature nad 20 stopinj Celzija. Razmnoževanje močvirske sklednice na tem delu parka ocenjujemo kot uspešno in jarek kot enega izmed ključnih habitatov za uspešno preživetje mladičev. Delež želv starih do 5 let (mladiči) je najvišji na Fontaniggeah (84,8%), kar kaže na zelo uspešno razmnoževanje močvirske sklednice v tem delu parka.
Ohranjanje s trstičjem zaraščenih bregov in druge naravne sestoje obrežnega steblikovja je tako nujno za preprečevanje motenj in dostop plenilcem.
Glede na rezultate monitoringa v letih 2019 in 2020 Sečoveljske soline in dolina reke Dragonje predstavljajo eno izmed pomembnejših življenjskih prostorov za močvirsko sklednico v slovenski Istri in tudi v Sloveniji.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios