O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Pričeli smo s kartirnim popisom tujerodne luskaste nebine

V okviru rednega monitoringa in navarovarstvenega nadzora na območju KPSS smo v preteklem tednu pričeli s kartirnim popisom tujerodne luskaste nebine. Kartiranje izvajamo s pomočjo GPS. Karta prikazuje trenutno razširjenost luskaste nebine v UTM kvadratih 100x100m s prikazom frekvence pojavljanja (število rastlin v kvadratu).

Že po prvih popisih se je izkazalo, da je te rastline na območju KPSS več, kot smo pričakovali in četudi rada porašča slana tla, je na območju KPSS najpogostejša na gramoznih nasutjih in ob robu poti.
Rod Aster prvotno izhaja iz Severne in Južne Amerike. Vrste, ki pripadajo temu rodu so naturalizirane po vsem svetu, zlasti v slanih in vlažnih habitatih. Luskasta nebina (Aster squamatus) je hemikriptofit (trajnica s prezimnim organom na tleh) in izvira iz centralne Južne Amerike, a je razširjena v mnogih državah po svetu, med drugim tudi v Sloveniji. Leta 1973 je luskasto nebino pri nas prvi zabeležil in opisal Wraber. Vrsta je vse od takrat nenehno prisotna na slovenskem ozemlju. Čeprav pri nas zaenkrat še ni tako invazivna, pa je njena prisotnost moteča,še posebej v bližini dveh najpomembnejših obalnih mokrišč ob slovenski obali - v Sečoveljskih solinah in Škocjanskem zatoku, ki spadata v omrežje Natura 2000.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios