O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Odstranjevanje invazivnega tujerodnega raznozobega grinta

V Sloveniji se srečujemo z vse več invazivnimi tujerodnimi vrstami. Številne med njimi povzročajo kmetijsko ali gospodarsko škodo, spet druge so nevarne za zdravje ljudi. Prav vse invazivke pa negativno vplivajo na našo biotsko raznovrstnost, saj izrinjajo naše domorodne vrste in spreminjajo značilnosti ekosistemov.

Včeraj smo na območju KPSS izvedli odstranjevanje raznozobega grinta. Odstranjevanje bomo morali večkrat ponoviti, da bomo raznozobi grint v celoti odstranili. Najverjetneje ga bomo že naslednje poletje polili s koncentrirano slanico.
Raznozobi grint (Senecio inaequidens) povzroča tako ekonomsko kot ekološko škodo. Izvira iz Južne Afrike, v Slovenijo je prišel preko Italije, v Evropo pa z ovčjo volno. Ima strupene alkaloide, ki pri molznicah prehajajo v mleko, s pelodom pa tudi v med, zato ta rastlina lahko povzroči strupenost teh živil. Povzroča tudi zastrupitev pri živalih, ki ga uživajo ali celo njihov pogin. Strupi v raznozobem grintu so pirolizidinski alkaloidi, ki so potencialno rakotvorni in škodljivo vplivajo na jetra.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios