O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Močvirske sklednice se že sončijo

Ko smo v lanskem letu pet odraslih samic močvirskih sklednic (Berta, Nevija, Loredana, Alta in Rudica) opremili z GPS loggerjem (oddajnikom), si nismo predstavljali, da nam bodo postregli s tolikimi zanimivimi podatki o gibanju teh naših edinih avtohtonih sladkovodnih želv. Sprva smo sledili vsem petim osebkom, vendar smo redne signale dobivali le od Berte na Rudniku in od Nevije na Fontaniggeah.

Rudica se nam je zadnjič "oglasila" 20.7.2019, Loredana 10.9.2019, Alta 20.9.2019, Nevija 13.10.2019, medtem ko je bila Berta aktivna vse do 13.11.2019, ko se je tudi ona odpravila na prezimovanje. Vodne želve namreč pozimi hibernirajo. Pred samim prezimovanjem se ne prehranjujejo več, svoje telesne funkcije pa spravijo na minimum. Strokovnjaki ugotavljajo, da želve, ki zimo "prespijo" pod vodo dihajo s pomočjo dobro prekrvavljene kloake. Lahko bi rekli, da dihajo skozi "rit". Občasno se med hibernacijo prebudijo in pridejo na površino po zrak. 6.2.2020 se je na površini pojavila Berta in se dokončno poslovila od zimskega spanja 26.2.2020. 16.3.2020 smo prestregli še signal Nevije v letališkem jarku na Fontaniggeah. Signal ostalih še čakamo in upamo, da oddajnik ni odpadel ali prenehal delovati ter da so želve še žive, kar bomo preverjali tudi z lovom v letu 2020.
Spremljanje močvirskih sklednic z oddajniki nam pomaga razumeti njihov domači okoliš (Home Range), aktivnosti ponoči in podnevi ter nam pomagajo poiskati mesta, kjer se želve prehranjujejo, sončijo ali odlagajo svoja jajca.
Predstava o tem, do so želve počasne in slabo mobilne, pa je daleč od dejstva, kar nam lepo prikaže pripet slikovni material. Še posebej zanimiv je Googlov Street View prikaz prehajanja Berte preko kolesarske steze Parenzane pri Rudniku v Sečovljah.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios