O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Kraljičica (Phylloscopus proregulus) nova vrsta v KPSS.

Včeraj popoldan je na naši obročkovalski postaji Stojbe na Fontaniggeah D. Fekonja iz Prirodoslovnega Muzeja Slovenije, sicer naš stalni zunanji sodelavec, ujel v mrežo izredno redko ptico - kraljičico. Gre za drugi podatek o tej vrsti v Sloveniji nasploh in za novo vrsto v našem KPSS.

Kraljičica gnezdi od južne Sibirije, zahodno blizu reke Jenisej, severne Mongolije preko Mandžurije do Himalaje in ob meji z Afganistanom. Živi v odprtih gozdovih tajge, zelo rada se zadržuje v krošnjah dreves, kjer se prehranjuje podobno kot naša kraljička z raznimi žuželkami in pajki.
Jeseni se odrasli osebki selijo, prvoletni (1y) pa samo delno. Prezimujejo v južni Kitajski, Indiji in jugovzhodni Aziji od nadmorske višine 300-1800 m.
Po do sedaj znanih podatkih lahko močni jugozahodni vetrovi ob visokem zračnem tlaku vlečejo iz vzhoda proti zahodu. Tako pomagajo selečim se pticam iz svojih gnezdišč selitev v nasprotno smer od običajne. Verjetno je zato toliko opazovanj kraljičice v zahodni Evropi v zadnjih letih. V Evropo prileti jeseni. V posameznih letih lahko tudi bolj množično. V Veliki Britaniji je preko 800 podatkov, na Danskem več kot 100, Finskem 400, Nizozemskem več kot 60, Norveškem 50, Švedskem 400, Poljskem 16, v Nemčiji več kot 50, Latviji 18, Litvi 10, Češki 1, Estoniji 9, na Ferskih otokih 1, v Franciji 8, Španiji 1, na Malti 1 (nov. 1987), na Madžarskem 1, v Bolgariji 2KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios