O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

PROJEKT LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah

V Krajinskem parku Sečoveljske soline od oktobra 2010 izvajamo projekt LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah. Glavni cilj projekta je ohraniti biotsko raznovrstnost na solinah.
"Projektna sredstva zagotavljata LIFE finančni instrument Evropske skupnosti in Vlada Republike Slovenije"

Beri več

Kako obraniti kolonije čiger v Sečoveljskih solinah pred številno populacijo sivih vran in drugih zračnih plenilcev?

Siva vrana ob koncu prejšnjega stoletja ni bila pogosta ptica v Sečoveljskih solinah. Od takrat dalje pa se je populacija teh ptic izredno povečala. Živijo in gnezdijo na obrobju solin, v naseljih, kjer je ob vse številnejših človekovih odpadkih zanje vedno dovolj hrane. Včasih temu ni bilo tako in so ostre zime zdesetkale njihovo populacijo. Danes je tud vse manj naravnih plenilcev vran, predvsem kraguljev, ki so po naravni poti uravnavali vranje populacije.

Vrane se v času gnezdenja solinskih ptic združijo v večje skupine in družno plenijo jajca čiger, pri čemer se ne branijo niti mladičev, lahko pa napadejo in celo do smrti kljuvajo celo odrasle valeče čigre. Zato smo v KPSS skupaj s študenti Univerze na Primorskem – FAMNIT v letošnjem letu izvedli obsežno raziskavo, ki naj bi privedla do sprejetja ukrepov, s katerimi bomo poskusili pomagati čigram v boju z nenaravno povečanimi populacijami sivih vran, pa tudi kavk in rumenonogih galebov. Študenti so s kamero spremljali obnašanje zračnih plenilcev, ki so jim nastavljali prepeličja jajca. Ta so po velikosti in obarvanosti podobna jajcem čiger. Prepeličja jajca (in tudi iz gline narejene modele čigrinih jajc) so nastavljali tako, da so bila čim bolj podobna leglom čiger. V nekatera jajca so vbrizgali tekočino neprijetnega vonja in okusa; namen tega eksperimenta je bil, da bi se zračni plenilci »naučili«, da na tleh najdena jajca niso »okusna« in da bi tako manj plenili tudi jajca v kolonijah čiger. V sodelovanju s sodelavcem za monitoring v KPSS so bili opravljeni tudi preizkusi zavarovanja čigrinih legel s posebnimi kletkami; v takšno kletko se čigra z močnim nagonom za valjenje jajc brez težav spusti, medtem ko so kletke velika ovira za bistveno večje vrane in galebe.
Na osnovi terenskih opazovanj, analiz in ogleda posnetega materiala bodo za prihodnjo gnezditveno sezono pripravljeni posebni ukrepi, s katerimi bi želeli nadgraditi ukrepe projekta LIFE MANSALT, s katerimi preprečujemo nenadzorovano poplavljanje čigrinih gnezd tudi z ukrepi za odvračanje (pre)velikega števila zračnih plenilcev na gnezdeče čigre in druge solinske ptice.  KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios