
23. junij 2020
Solinarska kulinarika
V soboto smo se družili ob Muzeju solinarstva in pripravili odlične bigole.
Bigoli so tradicionalne beneške testenine, ki so jih
pripravljali z omako iz paradižnika in klobas. Na temo teh testenin je nastala
tudi folklorna pesem ,,Me piase i bigoli'' (v prevodu: Všeč so mi bigoli) https://www.youtube.com/watch?v=LpiHIonecso.
Priprava bigolov je potekala v sklopu projekta ''Solinarska kulinarika'', v katerem sodelujejo Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Krajinski park Sečoveljske soline, Javni zavod Krajinski park Strunjan in Župnija Sečovlje. Naslednji v nizu dogodkov bo v nedeljo, 30. avgusta 2020 na Seči na dvorišču ob cerkvi sv. Jerneja. Takrat bomo predstavili še eno tradicionalno solinarsko jed - » SARDELE NA ŠAVOR« (sardele v marinadi) ali SARDONE V SOLI. Predstavitev bo potekala v sklopu praznika sv. Jerneja, ki ga organizira Župnija Sečovlje.