O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

PROJEKT LIFE URCA PROEMYS

5 letni projekt, ki se izvaja od oktobra 2022 do septembra 2027 je financiran iz evropskega sklada LIFE. Vodilni partner projekta je WWF Italija, v projektu pa sodeluje še 7 italijanskih in 2 slovenska partnerja (poleg KPSS še Krajinski park Ljubljansko barje).

Projekt je namenjen ohranitvi in repopulaciji močvirske sklednice (Emys orbicularis) z izvajanjem aktivnosti namenjenih izboljšanju naravnih habitatov močvirske sklednice in z odstranitvijo invazivnih tujerodnih vrst iz narave ter z osveščanjem javnosti.

Beri več

Zadnje novice

02.02.2024

Življenjska povezanost mokrišč in ljudi

Svetovni dan mokrišč praznujemo vsako leto 2. februarja. Letošnja tema je namenjena razmisleku o pomenu mokrišč za blaginjo ljudi. Zdrava mokrišča predstavljajo zibelko biotske raznovrstnosti, vir pitne vode in hrane ter so izjemnega pomena za blaženje in prilagajanje na podnebne ter zdravje in dobro počutje ljudi. Ljudje se že tisočletja naseljujejo v bližini mokrišč. Več kot milijarda ljudi po vsem svetu je dnevno odvisna od mokrišč za pridobivanje hrane, vode, prevoz in rekreacijo. Mokrišča na svetovni ravni zagotavljajo ekosistemske storitve (prehrana, pitna voda, blaženje vremenskih ekstremov itd. ) v vrednosti 41,5 bilijona evrov letno in neposredno ali posredno prispevajo k 75 kazalnikom ciljev trajnostnega razvoja Agende Združenih narodov 2030.

Beri več
07.01.2024

Obisk KPSS v letu 2023

V obdobju 2002–2023 je KPSS obiskalo 826.862 obiskovalcev. V letu 2023 nas je obiskalo 48.081 obiskovalcev, kar je 2651 manj, kot leto prej. Večina (42.837) obiskovalcev je obiskala območje Lera. Območje Fontanigge je obiskalo 5.244 obiskovalcev.

Beri več
05.01.2024

Odstranjevanje invazivnega tujerodnega raznozobega grinta

V Sloveniji se srečujemo z vse več invazivnimi tujerodnimi vrstami. Številne med njimi povzročajo kmetijsko ali gospodarsko škodo, spet druge so nevarne za zdravje ljudi. Prav vse invazivke pa negativno vplivajo na našo biotsko raznovrstnost, saj izrinjajo naše domorodne vrste in spreminjajo značilnosti ekosistemov.

Beri več
10.11.2023

Zgibanka o ohranjanju močvirske sklednice

V okviru projekta LIFE URCA PROEMYS je izšla zgibanka o ohranjanju močvirske sklednice (Emys orbicularis). V zgibanki so predstavljene osnovne značilnosti močvirske sklednice, njena razširjenost, prehrana ipd. V njej izvemo tudi zakaj je močvirska sklednica ogrožena in kako ji lahko pomagamo. Na kratko je predstavljen tudi projekt Life Urca Proemys s predvidenimi aktivnostmi.

Beri več
<< Prejšnja 1 2 3 4 5 6 Naslednja >>

2. FEBRUAR - SVETOVNI DAN MOKRIŠČ

Svetovni dan mokrišč praznujemo vsako leto 2. februarja. Letošnja tema je namenjena razmisleku o pomenu mokrišč za blaginjo ljudi. Zdrava mokrišča predstavljajo zibelko biotske raznovrstnosti, vir pitne vode in hrane ter so izjemnega pomena za blaženje in prilagajanje na podnebne ter zdravje in dobro počutje ljudi.

Beri več
KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios