O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

V KPSS dve novi vrsti ptic, na obisku tudi redke tatarske žvižgavke

9.11.2012 je bila na Stojbah (Fontanigge) na drevesu opazovana pivka ali siva žolna. V soboto 24.11.2012 pa je Lero dvakrat preletel mali krivokljun. Danes se v bazenu ob morju skupaj z drugimi racami zadržuje 8 tatarskih žvižgavk.

Vsakokrat, ko se na območju Sečoveljskih solin pojavi nova vrsta, je za KPSS razveseljiv podatek. Do sedaj smo jih opazili že 298 vrst. Pivka Picus canus pri nas velja za pogosto vrsto. Nadvse zanimiva je njena razširjenost v južnih predelih Slovenije. Na vzhodu, v Beli krajini, je povsod doma, na Primorskem, tako na Krasu kot v slovenski Istri, pa je redka. Zimska razširjenost je bolj ali manj podobna gnezditveni. Čeprav velja za stalnico, se posamezni osebki pozimi tudi klatijo naokrog. Zaide tudi v krmilnice.

Bivališča malih krivokljunov Loxia curvirostra so iglasti gozdovi, kjer se vse leto hranijo s storži iglavcev. V Sloveniji lahko posamezne večje ali manjše skupine krivokljunov srečamo prek celega leta. Večkrat so bili že opazovani v Slovenski Istri, vendar na območju Sečoveljskih solin nikoli. Zaznamo jih po značilnem oglašanju.
Tatarska žvižgavka Netta rufina je bila na območju Sečoveljskih solina opazovana le dvakrat. Prvič jo je daljnega 17.12.1978 opazoval A. Šmuc. Bilo jih je 7. Drugič jo je videl B. Rubinič 15.1.2000. Danes se je v bazenu ob morju na Fontaniggeah zadrževalo 8 osebkov. 3 so bili odrasli samci, 1 mladosten samec in 4 samice.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios