O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Sredozemski kupčar na Leri

Danes 6.4.2013 smo med rednim tedenskim monitoringom ptic na območju Kristalizacije na Leri opazovali in tudi fotografirali izjemno redkega gosta - sredozemskega kupčarja.

Sredozemski kupčar je v Sloveniji izredno redka vrsta. Pojavlja se predvsem v Primorju in ob morskem obrežju. Kot gnezdilec je bil popisan le v pečinah pri Devinu (Geister, 1995). V gnezditvenem obdobju je bil večkrat opažen v okolici Socerba (Gjerkeš, ustno). Pri nas verjetno ne gnezdi več.

Sredozemski kupčar Oenanthe hispanica nam v letu deluje precej dolgorepa vrsta. Samci so smetanasto obarvani s črnimi lici in temnimi perutmi, samice pa so svetlo rjave. Samec se s petjem pogosto oglaša s kamnitih blokov, zidov ali stebel rastlin. Zelo zanimiv je tudi njegov svatovski let, ko z razprtimi repnimi peresi in nemirno frfotajoč poleti nad gnezditvenim območjem. V Sredozemlju jih najdemo samo poleti, od septembra dalje pa poletijo v prezimovališča afriških savan. 
Današnje opazovanje je drugo opazovanje te vrste na območju Sečoveljskih solin. Prvič je bil tu opazovan daljnega 1982. 24.8.1982 ga je na območju Alto na Fontaniggeah opazoval I. Škornik. 
Samec sredozemskega kupčarja se je zaradi dežnih kapljic čedil med kristalizacijskimi gredami. Družbo so mu delale številne travniške cipe Anthus pratensis, kupčarji O. oenanthe, rumene Motacila flava ter bele pastirice M. alba ter drugo leto zapored tudi izjemno redka citronasta pastirica M. citreola. Njeno današnje opazovanje, bil je tudi samec,  je tretje zabeleženo opazovanje te vrste na območju Sečoveljskih solin. 
Kaj nam bo prinesla še letošnja vremensko zanimiva pomlad?KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios