O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Rdeče lastovke v KPSS

Rdeča lastovka (Cecropis daurica) je v Sloveniji izjemno redko razširjena vrsta, saj je zanesljivo gnezdila v preteklosti le v dolini Drnice. Večkrat je bila v gnezditvenem obdobju opazovana tudi na območju Kraškega roba, kjer najverjetneje tudi gnezdi.

Iz Sečoveljskih solin so znana opazovanja v času preleta, ko je mogoče posamezne osebke opazovati skupaj z ostalimi vrstami lastovk. V zadnjih 30 letih je bila na območju Sečoveljskih solin opažena le devetkrat. Letos je bila na preletu opazovana pred kratkim, ko se je skupaj s številnimi kmečkimi in mestnimi lastovkami spreletavala nad reko Dragonjo na Fontaniggeah. Prav tako je bilo danes, le da se je vse odvijalo na Leri, pred upravno stavbo podjetja SOLINE Pridelava soli d.o.o.  V družbi že prej omenjenih lastovk sta se dve sušili na polici centra za obiskovalce.
Prve rdeče lastovke se v solinah pojavijo že v sredini marca, spomladanska selitev pa prek solin poteka vse do druge polovice aprila. Jeseni jih je mogoče opazovati od začetka avgusta pa tja do konca septembra.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios