O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Po dveh letih barvnega obročkanja več kot zavidljivi rezultati

V letu 2011 smo v KPSS pričeli z označevanjem 5 vrst ptic z barvnimi obročki s kodo. Takoj po koncu gnezditvene sezone smo prejeli prve podatke o opazovanju naših ptic.

Po tistem, ko smo 7.12.2010 od Agencije RS za okolje pridobili ustrezno dovoljenje za ujetje, vznemirjanje in začasen odvzem iz narave, smo pri koordinatorju - organizaciji Wader Study Group (IWSG Colour-Marking Register) pridobili tudi dovoljenje in kode za izdelavo barvnih obročkov (t.i. shemo). Del obročkov smo v dogovoru z IWSG odstopili ekipi NRŠZ, saj tudi na območju Škocjanskega zatoka gnezdijo 3 za KPSS pomembne vrste (navadna čigra, polojnik in beločeli deževnik). 
O opazovanju beločelih deževnikov in navadnih čiger v Italiji smo že poročali, pred dnevi smo dobili podatke o vnovičnem opazovanju iste samice beločelega deževnika na istem območju, kot leto poprej. Mladič navadne čigre, ki je bil lani označen z barvnim obročkom, je letos gnezdil na območju Curto-Pichetto. Prav tam pa je letos ponovno gnezdila tudi mala čigra Sternula albifrons, ki je bila kot edina odrasla mala čigra poskusno ulovljena s pastjo v letu 2010.
Kot strela z jasnega pa je prišla novica o opazovanju navadne čigre na jugu Španije. Šlo je za mladiča z  oznako SHJ, ki sta ga v NRŠZ 28.5.2012 obročkala Borut Mozetič in Igor Brajnik. 23.8.2012 je čigro opazoval Rafa Garcia v Španiji – La Tapa Saltpan (Natural Park Bahía de Cádiz) El Puerto de Santa Maria, Cádiz, Spain. V manj kot treh mesecih je preletela 1942,23 km!
KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios