O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Plamenec spet v KPSS

V soboto 23.1.2010 je v bazenu ob morju Marina Klemenčič s prijateljem opazila plamenca.

Danes se je tja odpravila ekipa KPSS in plamenec je bil še vedno tam. V družbi skoraj tisočglave jate črnih lisk Fulica atra, žvižgavk Anas penelope in žličaric A. clypeta je mirno počival. Ob pogledu skozi teleskop pa nas je čakalo še eno presenečenje. Ptica, osebek je namreč lanskoletni mladič v zimskem perju, je imela na desni nogi moder PVC obroček z belim napisom IVAJ. Zadevo smo preverili in ugotovili, da je bil plamenec obročkan v letu 2009 kot mladič v Comacchiu (Italija).
Plamenec se v notranjosti Slovenije pojavlja izredno redko. Ob morskem obrežju je pogostejši, predvsem v zimskem obdobju.
V Sečoveljskih solinah se pojavlja na preletu in na prezimovanju (Škornik, 2008). Prvič se je tu pojavil 20. novembra 2005 in tu prebil mesec dni, nakar je skrivnostno izginil. Omenjeni plamenec je bil 31. julija 2005 obročkan kot mladič v bližini Izmira v Turčiji. Pojavlja se večinoma posamič ali v manjših skupinah, predvsem v večjih solinskih bazenih ob morju. Najpogosteje januarja in februarja. Največ jih je bilo skupaj 15 in to 10.1.2008 na območju Colombere. Do danes smo ga na območju Sečoveljskih solin opazili 16 krat, skupaj 39 osebkov.
KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios