O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Jasmina in Katja prezimujeta v KPSS

To, da Jasmina - samica beločelega deževnika že dalj časa prezimuje v KPSS vemo, včeraj smo poleg nje opazili še Katjo.


Jasmina in Katja sta namreč dve od naših označenih beločelih deževnikov. Beločeli deževniki Charadrius alexandrinus so bili označeni z različnimi kombinacijami dveh barvnih in enim aluminijastim obročkom. Barvni obroček na levi nogi pomeni v katerem delu je deževnik gnezdil (Lera - moder, Fontanigge - rdeč), na desni pa je aluminijast obroček z barvno kombinacijo. Pari imajo isto kombinacijo. Seveda tam, kjer smo uspeli ujeti oba.

Zanimivo, da smo Jasmino obročkali v letu 2006 kot mladiča na Leri (predel Piccia), in smo jo kot prvoletno gnezdečo samico, skupaj s partnerjem samcem Tihomirjem ujeli tam, kjer se je izvalila. Tam je namreč gnezdila prvič. Kasneje je uspešno odgnezdila še enkrat pred Muzejem solinarstva, kjer je gnezdila z drugim samcem. Obročkali smo tudi vse njene mladiče.
Medtem, ko je bila Jasmina od označitve opažena kar 7 x, smo Katjo tokrat opazili prvič.
Zanimivo je, da beločeli deževniki pred letom 1992 na prezimovanju v Sečoveljskih solinah niso bili opaženi. Prvo zimsko opazovanje je iz leta 1992, ko je 3 osebke na Fontaniggeah 26.12.1992 opazoval B. Rubinič.

Zadnji podatki kažejo, da na območju Sečoveljskih solin redno prezimujejo v manjših skupinah. Zanimivo pa je predvsem do sedaj neznano dejstvo, da prezimujejo tudi naši beločeli deževniki. Vsekakor bo zanimivo izvedeti kdaj se bo pojavil še kakšen obročkani deževnik. Ali se je Katja že vrnila iz prezimovanja?KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios