O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Vranjek Šime v oktobru

Slaba dva meseca je minilo, odkar so dva sredozemska vranjeka, ki so ju poimenovali Ari in Šime, opremili z GPS sledilnima napravama. Tokrat objavljamo zemljevid gibanja Šimeta v mesecu oktobru. Žal je prvoletni osebek Ari kmalu po namestitvi oddajnika poginil, na informacije o vzroku njegove smrti, ki jih bo podala pristojna veterinarska služba, pa še čakamo.

Šime je v dobrem stanju in precej aktiven. Večino časa se zadržuje na območju Debelega rtiča, kjer tudi prenočuje, večkrat pa se odpravi vzdolž slovenske obale vse do Strunjana in celo Pirana. Mejo slovenskih teritorialnih voda je doslej prestopil le nekajkrat pri Debelem rtiču, ko se je podal do boj italijanskih školjčišč pri Lazaretu. Lovi zlasti v plitvinah ob obali, sam ali v družbi nekaj drugih osebkov in celo drugih vrst, denimo srednjega žagarja (Mergus serrator). Šime je zagotovo starejši od enega leta, saj je njegovo perje temno, vendar še ni povsem odrasel. Njegovi spolno zreli sovrstniki so sedaj namreč že oblečeni v bleščeče črno svatovsko perje z značilno čopko na temenu glave, medtem ko Šime ni.
 
Več kot dve tretjini vranjekov, ki so letovali v našem morju, je do sredine novembra že odšlo od tod. Številni, zlasti odrasli, so odleteli nazaj na hrvaška gnezdišča, kjer bodo kmalu pričeli z gnezdenjem. Kje se v zimskem času, ko odrasli osebki gnezdijo, potikajo mladi osebki, za sedaj ni znano. Le nekaj jih ostane pri nas – morda bo med njimi tudi Šime?KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios