O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Tudi Ugo se je odselil na Hrvaško

Lansko leto smo poročali, da se je vranjek Šime v drugi polovici decembra odselil na Hrvaško, kjer se je ustalil na majhnih otočkih v prelivu med otokoma Molat in Sestrunj. Na njegovih poteh smo ga spremljali vse do konca marca 2012, nato pa smo signal iz neznanih razlogov izgubili.

Letos mu je že sredi oktobra sledil vranjek Ugo, še eden odrasli osebek, ki se je tako kot Šime na jug selil vzdolž zahodne obale Istre, le da se je ustavil že v Kvarnerju. Tudi njegova selitev je potekala dva dni. Odkar je prišel na cilj, se vsak dan potika med Malim Lošinjem, Punto Križa in manjšimi otočki ob južni obali otoka Lošinj. Povsem verjetno je, da bo na tem območju tudi gnezdil – upamo, da uspešno! 


Prve statistične analize razkrivajo vedenjske vzorce vranjekov

Po lanski testni sezoni, ko sta nam Ari in Šime pomagala do prvih telemetričnih podatkov, smo v letošnjem poletju nadaljevali z opremljanjem vranjekov z GPS napravami. Osem osebkov prinaša povsem nova odkritja o gibanju teh morskih ptic na njihovih vsakodnevnih poteh med počivališči in prehranjevališči. Na osnovi preprostih preliminarnih statističnih analiz se že kažejo zanimivi vedenjski vzorci. Ugotovili smo, da imajo posamezni osebki precej nespremenljiva območja prehranjevanja, povečini pa so zelo zvesti tudi območjem prenočevanja. Nekateri se zadržujejo pretežno tik ob obali, kjer se prehranjujejo v pasu do globine 5 m, medtem ko drugi zahajajo v predele morja, kjer globina seže do 20 m in več. Za opredelitev novih morskih območij IBA in Natura 2000 bo sicer potrebnih še več telemetričnih podatkov ter podrobnejša statistična analiza prostorskih podatkov, vključno s podatki, pridobljenimi z metodo ESAS, kar pa je cilj projekta za prihodnje leto.

Analiza prehrane

V okviru projekta SIMARINE-NATURA bomo analizirali najmanj 500 izbljuvkov vranjekov, ki jih bomo nabrali predvsem na skupinskih prenočiščih v poletnem in zgodnje jesenskem času. Pozimi in spomladi so izbljuvki vranjekov na našem projektnem območju zelo redki zaradi majhnega števila prisotnih vranjekov in pogostega deževja, ki izbljuvke v celoti ali deloma spere s podlage. Rezultati analize bodo obsegali vrstno sestavo plena, relativno pogostost posameznih vrst v izbljuvkih in velikost plena. 

Izbljuvki vranjekov vsebujejo pomembne informacije

Proučevanje prehrane ptic temelji na različnih metodah. Med najbolj razširjenimi je analiza neprebavljenih delov hrane, ki je primerna tudi za proučevanje prehrane sredozemskega vranjeka. Vranjeki zaužijejo celo ribo, neprebavljive dele pa izločijo v obliki sluzastih izbljuvkov. Ti se primejo podlage (boje, skale, platforme) in se hitro posušijo. Med neprebavljenimi deli so luske, goltni zobje in otoliti, ki predstavljajo material za analizo vrstne sestave in velikosti plena.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios