O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Prva delavnica o vzpostavitvi in upravljanju morskih območij Natura 2000 za sredozemskega vranjeka v Sloveniji.

V torek, 27. novembra 2012, je v Kopru v okviru projekta SIMARINE-NATURA (LIFE10NAT/SI/141) potekala delavnica o vzpostavitvi in upravljanju morskih območij Natura 2000 za sredozemskega vranjeka (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) v Sloveniji. Delavnice se je udeležil tudi predstavnik KPSS Iztok Škornik s predstavitvijo sredozemskega vranjeka.

Delavnica, ki je potekala v sejni sobi Pretorske palače v Kopru, je bila prva iz serije štirih, ki se bodo odvile v času poteka projekta do konca leta 2014. Namenjene so komunikaciji med izvajalci projekta in obalnimi lokalnimi skupnostmi ter različnimi vladnimi in nevladnimi organizacijami s področja varstva narave in okolja, ribištva in marikultur, pomorskega prometa, turizma in drugih področij, povezanih z morskim okoljem v Sloveniji.
Nova morska območja Natura 2000, vzpostavljena v okviru projekta SIMARINE-NATURA, bodo namenjena varstvu sredozemskega vranjeka, ribojede morske ptice iz družine kormoranov, ki poleti po gnezditvi v velikem številu prihaja na prehranjevanje Tržaški zaliv. Sredozemski vranjek je razširjen le v Sredozemlju in Črnem morju, kjer gnezdi vsega okoli 10.000 parov, slovensko morje pa je izjemnega pomena za ohranjanje njegove populacije.
Različni deležniki bodo na delavnicah s svojim znanjem, izkušnjami in zamislimi ustvarjalno prispevali k vključitvi novih območij Natura 2000 v slovensko morsko okolje ter k sožitju med naravovarstvenimi cilji na teh območjih in ostalimi panogami v morskem okolju.
Delavnice so se udeležili: predstavniki Ministrstva RS za kmetijstvo in okolje, Zavoda RS za varstvo narave, Agencije RS za okolje, Javnega zavoda Krajinski park Strunjan, Krajinskega parka Sečoveljske soline, Mestne občine Koper, Uprave RS za zaščito in reševanje, Uprave RS za pomorstvo (Pristaniška kapitanija), Komunalnih privezov Koper, Zavoda za ribištvo Slovenije, Morske biološke postaje – NIB, društva Morigenos in Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.
Dr. Urša Koce, vodja projekta SIMARINE-NATURA, pravi: »Natura 2000 ni več novost v Sloveniji, a kljub temu jo velik del javnosti še vedno sprejema z zadržki, saj jo največkrat doživlja le kot nezaželeno omejitev v prostoru. Z delavnicami v okviru našega projekta želimo soočiti mnenja različnih deležnikov, ki so povezani z morskim okoljem in pomorskimi dejavnostmi in se bodo po vzpostavitvi območij Natura 2000 za sredozemskega vranjeka srečevali z izzivi, ki jih ta območja prinašajo. Verjamemo, da se skupnimi močmi lahko ustvarjalno soočimo z njimi in pripomoremo k temu, da nova morska območja Natura 2000 v Sloveniji ne bodo sprejeta z odklonom, ampak raje kot nova priložnost za sonaravni razvoj.«

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani: http://ptice.si/simarine-natura/


Sredozemski vranjek v Sloveniji / Mediterranean Shag in Slovenia from DOPPS on Vimeo.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios