O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Velika toplotna obremenitev

V prihodnjih dneh, predvidoma do vključno četrtka, bo zelo vroče. Najvišje temperature bodo po nižinah okoli 33 ali 34 stopinj, v četrtek do 35 stopinj, zato bo sredi dneva in popoldne zelo velika toplotna obremenitev. Topla bodo tudi jutra, predvsem v mestih in na Obali. V petek bo vročina v notranjosti Slovenije popustila, na Primorskem pa se bo vroče vreme nadaljevalo.

Vsem obiskovalcem odsvetujemo obisk KPSS med 13.00 in 18.00 uro. Najvišje dnevne temperature na Leri so bile v tem mesecu zabeležene okoli 17.00 ure, najvišji UV Indexi pa okoli 13.00 ure. Še posebej pa obisk odsvetujemo manjšim otrokom, ki še nimajo razvite termo regulacije, kot tudi starejšim osebam in osebam s posebnimi potrebami, saj lahko v nasprotnem pride do zdravstvenih težav med obiskom solin.


Težave z zdravjem    
Vročinski val na pragu poletja spremljajo tudi povišane koncentracije ozona. Oboje lahko občutno poslabša počutje in zdravje, zlasti pri kroničnih bolnikih, ostarelih in majhnih otrocih. Zdravniki svetujejo vsem, naj ostanejo v najhujši pripeki in popoldne v ohlajenih in zaprtih prostorih.
Koncentracija ozona je minulo nedeljo v Novi Gorici že presegla dopustno vrednost, ki znaša 180 miligramov v kubičnem metru zraka. “Glede na vroče in sončno vreme, ki naj bi trajalo do petka, je pričakovati, da bodo vrednosti ozona v ozračju povišane tudi prihodnje dni,” opozarja meteorologinja Tanja Cegnar, svetovalka direktorja za podnebne spremembe v Agenciji RS za okolje (ARSO).  Prizemni ozon povzroča v vročini občutno slabo počutje in težave z zdravjem pri kroničnih bolnikih, ostarelih, otrocih, pa tudi pri zdravih ljudeh. “Znaki so med drugim pekoče oči, slabo počutje, izredna utrujenost, oteženo dihanje,” našteva Milan Krek, direktor koprskega Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV). “Zato je te dni treba spoštovati splošni nasvet - med 11. in 19. uro ostanite v ohlajenih in zaprtih prostorih, stanovanje zračite zvečer in ponoči.”
Ozon ob povišanih koncentracijah škodi zdravju, vendar ga ne zaznamo, saj gre za plin brez vonja. Že pri koncentraciji 120 miligramov v kubičnem metru zraka nas peče v očeh in nosu, pojavijo se moker nos, oteženo dihanje, bolečine v prsih, kašljanje, siljenje na bruhanje, težave pri delovanju srca, vrtoglavica ...
Ponavljajoča se izpostavljenost ozonu lahko povzroči resne zdravstvene okvare. Najranljivejši so otroci, ostareli, kronični bolniki, delavci na prostem in rekreativci. Zato priporočajo zdravniki dejavnosti na prostem do 10. ure in po 19. uri. Opozorila o povečani koncentraciji ozona sporočajo radijske postaje, objavljena so tudi na spletu.

Nevarno sonce
“Najvišje vrednosti ozona so praviloma popoldne. Ker je pritisnila še vročina, je nasvet o senci in ohlajenih zaprtih prostorih še toliko pomembnejši,” povzema Cegnarjeva.
Opozarja tudi na visoki UV indeks, ki znaša te dni od 9,5 do 10 v nižinah, v gorah pa približno 11. “Takšne vrednosti so nevarne za sončne opekline, zato je nujna zaščita pred soncem (pokrivala, svetla oblačila, zaščitne kreme),” dodaja Krek. Svetuje uživanje lahke hrane in pitje velike količine navadne vode.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios