O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Solinarski praznik

V Piranu in Sečoveljskih solinah se je ta konec tedna že deveto leto zapored obnovila solinarska tradicija s Solinarskim praznikom. Dogodek, ki se navezuje na piranskega zavetnika sv. Jurija, ko so domačini tradicionalno začeli solinarsko sezono, je bil letos prestavljen, ker je sovpadal z veliko nočjo. V soboto opoldne je na Tartinijevem trgu prireditev svečano odprl piranski župan Peter Bossman in direktor podjetja SOLINE d.o.o. Alojz Jurjec.

V dveh dneh je bilo na Tartinijevem trgu v Piranu in na Solinarskem trgu v solinah postavljenih  70 stojnic, na katerih so prodajali izdelke s solinarskimi motivi (slamniki, okraski, izdelki iz stekla, gline, dišavnice, …), domače izdelke umetnostne in rokodelske obrti (slike, glinene figurice, kipci…), domače pekovske in druge prehrambene artikle.
Manjkala pa ni tudi kulinarična ponudba (medica, vino, oljčno olje, sadni in zelenjavni namazi, suho mesni izdelki, suho sadje, izdelki iz testa in podobno), naravna kozmetika ter drugo blago, vezano na naravo in kulturno dediščino ter vsebino praznika. 
Na stojnicah so se letos prvič predstavile tudi piranske osnovne šole;  OŠ Lucija, OŠ Cirila Kosmača Piran in OŠ Sečovlje. Mladi so prikazali izdelke nastale skozi vse leto na temo solin, življenja solinarjev in podobno. Že tradicionalno sta potekali tudi dobrodelni akciji srečelov svetega Jurija in prodaja Unicefovih punčk.
8. maja med 10. in 17. uro je v solinah potekala tržnica s ponudbo soli, oljčnega olja, vina, ročnih del ter gastronomska ponudba. Za posebno kulinarično ponudbo so se potrudili v restavraciji Solni cvet z Damjanom Babičem. Dobrodošlico obiskovalcem so pripravili TD Taperin Sečovlje in SOLINE Pridelava soli d.o.o.. 
Z Občino Piran je podjetje SOLINE d.o.o. podpisalo tudi listino o najemu solnega polja. Kot v soboto, se je tudi v nedeljo na ogled postavil solinarski potapljač z opremo, spoznali smo tudi solinarja in njegovo delovno orodje ob učnem solnem polju. Igrala je istrska glasbena skupina Vruja.  Novost ponudbe v solinah je bila edinstvena delavnica eko kaligrafije v soli in solinskem blatu.
Letos se je solinarskega festivala udeležilo manj obiskovalcev kot leta poprej, saj smo v obeh dnevih zabeležili nekaj več kot 1000 obiskovalcev.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios