O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Smeti ne puščajte na plaži

V petek 19. julija je bila ob vstopu v Naravni rezervat (NR) Strunjan tiskovna konferenca. Javni zavod Krajinski park Strunjan (v nadaljevanju JZ KPS) je obiskovalce Naravnega rezervata Strunjan že v letu 2011 začel pozivati z informativnimi tablami k spoštljivemu vedenju do narave, v preteklem letu je z JP Komunalo Izola odstranil kamnite koše iz izolskega dela NR Strunjan ter dopolnil obstoječe table s prošnjo obiskovalcem, da smeti odnesejo s seboj.

V letošnjem letu pa je skupaj z JP Okoljem Piran postavilo dopolnile table s podobno vsebino na piranski del parka, ter se odločilo, da zaradi težav s črnimi vrečami se le teh ne bo več postavljalo na obalo.

Direktor JZ KPS mag. Marko Starman je povedal, da je to nadaljevanje skupne aktivnosti, ki se izvaja že od leta 2011, da se »z dodatnimi informativnimi oz. opozorilnimi tablami obvešča kopalce, da na naravnem delu obale ni košev za smeti in da naj smeti odnesejo obiskovalci s seboj«.

G. Alen Radojkovič iz JP Okolje Piran je povedal, da je možno odpadke ločevati ter odvreči na ekoloških otokih na gramoznem parkirišču oz. pri cerkvi Marijinega Prikazanja, sicer pa kljub temu še naprej redno čistijo obalo.

Nato je še ga. Anja Domenik iz JP Komunale Izola izpostavila, da se je lanska akcija odstranitve kamnitih košev na izolskem delu naravne obale, v parku izkazala kot učinkovita, saj so opazili, da se je količina odpadkov, ki jo prav tako redno odvažajo iz obale razpolovila.

Tako kot v drugih parkih, naj tudi v Krajinskem parku Strunjan velja pravilo »V parku ne puščamo ničesar. Smeti nesemo s seboj«, ker smo gosti narave. Tako kot je to samoumevno v hribih pričakujemo, da bo postopoma postalo samoumevno tudi na morju.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios