O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Skušala pretihotapiti 59 uplenjenih slok

Na mejni prehod Dragonja sta se 3. januarja 2010 v večernih urah iz Hrvaške z osebnim avtom pripeljala italijanska državljana.


Carinik je pregledal njuno vozilo in pod oblačili v potovalni torbi v prtljažniku našel 5 zamrznjenih ptic, v prostoru za rezervno 10 ptic in v prostoru med prvima in zadnjima sedežema pod predpražnikom 44 ptic. Vse zamrznjene ptice s skupno težo 18 kilogramov so sloke Scolopax rusticola. Ptice so bile bržkone uplenjene ob koncu lanskega leta, sporoča Carinska uprava RS
Kršitelj ni imel ustreznega potrdila, ki bi dokazovalo, da so bile ptice uplenjene na Hrvaškem. Potniki, ki prihajajo v EU iz območja Hrvaške, lahko namreč z ustreznim dokazilom, da meso oz. mesni izdelki izvirajo iz Hrvaške, prinesejo do 10 kilogramov takih izdelkov, med katere se lahko štejejo tudi uplenjene ptice in druga divjad.
Tihotapci se vedno pogosteje odločajo, da uplenjene ptice zamrznejo in počakajo na primeren čas za prestop meje. To je na primer med prometnimi konicami, predvsem ob koncu tedna, ko se italijanski turisti in drugi državljani vračajo iz sosednje Hrvaške.
Carina je ptice zasegla, zoper kršitelja pa uvedla postopek zaradi kršitve carinskih predpisov.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios