O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Skupaj z Adriaticom Slovenico obnavljamo in vzdržujemo solinarsko tradicijo

Seča, 28. junij 2017 - V Krajinskem parku Sečoveljske soline smo ponosni, da smo edini, ki v severnem Jadranskem morju ohranjamo tradicionalni način pobiranja soli. Ta je še danes nekaj posebnega tudi v svetovnem merilu. Ker je takšen način pridobivanja soli dražji od sodobnejših, so nam v veliko pomoč donatorji. V zadnjem mesecu smo tako s pomočjo donacije zavarovalnice Adriatic Slovenica lahko zagotovili nadaljnjo obnovo in vzdrževanje solnih polj.

Nekoč so solna polja in kanale z zapornicami iz dneva v dan obnavljali solinarji, ki so tu prebivali prek poletja. Veliko težje in tudi neprimerno dražje pa je obnavljanje več desetletij zapuščenih solin. Uredba Vlade Republike Slovenije o razglasitvi krajinskega parka in izbiri upravljavca parka je pomembno pripomogla k varovanju neprecenljive dediščine. Začeli smo z obnovo povsem opuščenih in propadajočih solnih polj, nasipov, lesenih oblog, poti in objektov. S tem se je v parku odprlo več delovnih mest za mlade solinarje in parkovne uslužbence, vrnili pa so se tudi obiskovalci.

Tradicionalno ročno pobiranje soli na solnih poljih ne le predstavlja izjemno kulturno dediščino, temveč zagotavlja ohranjanje te pomembne naravne dediščine Slovenije. »Zelo nas veseli, da naša prizadevanja pridobivanja soli na tradicionalen način prepoznavajo tudi v družbeno odgovornih gospodarskih družbah. Donacija zavarovalnice Adriatica Slovenica bo v celoti namenjena obnovi in izgradnji novih bazenov za pridelavo soli,« pravi direktor Klavdij Godnič.

Zavarovalnica Adriatic Slovenica je tesno vpeta v lokalno in nacionalno okolje. Podpira številne projekte na področju zdravja, športa, umetnosti in kulture, prizadeva si tudi za varovanje naravne in kulturne dediščine. »Skrbi za trajnostni razvoj posvečamo posebno pozornost in ohranjanje solin podpiramo že dve desetletji. Sečoveljske soline so nacionalni in mednarodni biser, ne le v sredozemskem prostoru, temveč tudi v svetovnem merilu. Ponosni smo, da lahko pomagamo pri njihovem ohranjanju in si želimo, da bi nam sledili še mnogi,« je povedal mag. Borut Širca, direktor koprske poslovne enote zavarovalnice Adriatic Slovenica.      

Še pred dobrim stoletjem so se številna solna polja raztezala po Tržaškem zalivu, od tistih v Milju pri Trstu prek Kopra do Brionov. Zaradi vdora cenejših soli iz afriških držav in posledično neobdelovanja so propadla in le malo je manjkalo, da bi podobno usodo delile tudi Sečoveljske soline. Krajinski park Sečoveljske soline je danes zavarovano območje, v katerem stoletja uspešno sobivata človek in narava. Sečoveljske soline so uvrščene na seznam mednarodno pomembnih močvirij, ki jih varuje Ramsarska konvencija o mokriščih, predlagane pa so tudi v postopek ovrednotenja območja za imenovanje na seznam svetovne dediščine pod okriljem UNESCA.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios