O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Razstava "In memoriam" Tone Lapajne

Do 17. aprila bo v Casermi na ogled samostojna pregledna in tematska razstava slik "In memoriam" Tone Lapajne iz cikla Genius loci Lera 2004 – 2009 znanega slovenskega kiparja in slikarja Toneta Lapajneta.

Lapajne (16. 6. 1033, Ljubljana – 12. 5. 2011, Ljubljana) je bil kot edini povabljeni likovnik stalni in prepoznavni udeleženec umetniškega projekta Genius loci Lera - multimedijskih delavnic, ko so umetniki različnih področij ustvarjali na solinah. Ob njegovi sočasni produkciji z barjanskimi zemljami pa takrat nastale slike pomenijo še izvirni in nenadomestljiv prispevek znotraj ožje lokalne, nacionalne in širše likovne umetnosti na začetku tretjega tisočletja.
Tone Lapajne je že desetletja doma in v tujini prepoznaven s svojimi izvirnimi likovnimi interpretacijami, pogojenimi z dolgoletnim raziskovanjem in uporabo naravnih barjanskih in drugih zemelj kot sredstev za intimno izpoved doživljanja avtohtonosti vsega naravnega in vloge civilizacije v njej. Tudi dela, nastala z različnimi vrstami zemelj, ki jih je izbiral v neposredni bližini solin, s solinskim blatom, s soljo, z aplikacijami predmetov, ki jih je morje naplavilo, dokazujejo izjemno subtilnega opazovalca in čutečega ustvarjalca. O konkretnem izzivu ambienta Sečoveljskih solin pa je preprosto povedal: »Ko hodim po solinah, vidim in čutim pod svojimi stopali najbolj osnovni material: zemljo, iz katere izhajamo in v katero se bomo nekoč za večno vrnili.« Lapajne je od 2004 do 2009 na delavnicah na Leri ustvaril 18 slik. Umetnik je 17 slik iz tega cikla doniral podjetju SOLINE Pridelava soli, eno sliko Genius loci Lera 2009 pa Obalnim galerijam Piran. Odprtje razstave je popestril tudi dramski igralec Jurij Souček, ki je z branjem Pavčkovih pesmi spomnil, da sta nas lani zapustila dva velika Toneta.                              

Razstavo so podprli: SOLINE Pridelava soli d.o.o., Telekom, d.d. in Obalne galerije Piran

Razstavo spremlja dvojezičen (slo., ang.j) katalog z esejem Toneta Pavčka, zapisom Nives Marvin, kustosinje razstave, reprodukcijami vseh 18 slik in avtorjevo biografijo.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios