O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Prva slovenska območja Natura 2000 za sredozemskega vranjeka že razglašena

V okviru širitve omrežja Natura 2000, ki ga je slovenska vlada sprejela 19. aprila letos, so bila razglašena prva morska območja Natura 2000 za sredozemskega vranjeka v Sloveniji.

Tri območja, od katerih sta dve povsem novi, na tretje pa je bil vranjek dodan kot varovana vrsta, zajemajo skupinska prenočišča na školjčiščih in njihovo neposredno okolico v zalivu Sv. Jerneja ter Strunjanskem in Piranskem zalivu. To so območja SI5000028 Debeli rtič, SI5000031 Strunjan in SI5000018 Sečoveljske soline.

Pred vstopom v Evropsko unijo mora tudi Hrvaška določiti območja Natura 2000. Omrežje, ki bo s hrvaško državno uredbo razglašeno še pred 1. julijem letos, zajema tudi večji del jadranskih otokov in akvatorij zahodne Istre, kjer gnezdi okoli petina vse populacije sredozemskega vranjeka. Slovenija in Hrvaška sta tako istočasno napravili pomemben korak naprej za varstvo vranjeka, pa tudi drugih morskih ptic in jadranskega morskega ekosistema nasploh.

Morska območja Natura 2000 bomo v Sloveniji še dopolnili v okviru projekta SIMARINE-NATURA. Dopolnitve bodo temeljile na rezultatih projektnih raziskav v slovenskem morju in bodo predvidoma sprejete v začetku leta 2015. Poleg sredozemskega vranjeka so kandidatke za varovane vrste na teh območjih še nekatere druge morske ptice. Na nezadostno opredeljena območja Natura 2000 v morskem okolju in s tem kritično pomanjkljivo varstvo morskih ptic v večini držav članic opozarja tudi organizacija BirdLife Europe, ki poziva Evropsko komisijo, naj nemudoma prične s postopki za odpravljanje kršitev Evropske zakonodaje.

Vir: SIMARINEKPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios