O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Polarna zima tudi v KPSS

Velik del Evrope se še vedno sooča s hudim mrazom, ki ga ponekod spremljata močan veter in snežne padavine. Iz Srbije in Ukrajine poročajo o novih smrtnih žrtvah, iz sosednjih držav pa tudi o težavah v prometu. Sečoveljske soline so prekrite z ledom.

Leto 2012 smo tudi v Krajinskem parku Sečoveljske soline začeli s precej zimskimi temperaturami. S pomočjo obeh vremenskih postaj (Lera in Fontanigge), ki sta bili postavljeni v okviru projekta CLIMAPARKS, so vsi vremenski podatki dostopni preko našega spletnega portala na naslovu  http://www.kpss.si/vreme, kjer si je mogoče ogledati tudi grafični prikaz dnevnih, mesečnih in letnih vremenskih podatkov. 

Mesec januar se je pričel dokaj toplo, saj je bila najvišja dnevna temperatura v KPSS zabeležena 3.1.2012. Na Leri je ta znašala 12,6 °C, medtem ko je bila na Fontaniggeah nekoliko višja in sicer 13,1 °C. Najnižja mesečna temperatura je bila na obeh vremenskih postajah približno enaka (Lera -4,3 °C, Fontanigge -4,5 °C). Na Leri je v januarju padlo 20 mm dežja, veter pa je v povprečju pihal s 6,2 km/h z največjim izmerjenim sunkom 62,8 km/h.
Na Fontaniggeah je v januarju padlo 36 mm dežja, veter pa je v povprečju pihal s 9,5 km/h z največjim izmerjenim sunkom 54,7 km/h. Na obeh območjih KPSS je pravladoval JV veter.
Februar pa je kot pregovorno najbolj hladen mesec v letu pokazal svojo pravo podobo tudi pri nas. Najvišja dnevna temperatura v KPSS zabeležena do danes je na Leri  znašala 0,6 °C (1/2/2012), medtem ko je bila na Fontaniggeah istega dne nekoliko višja in sicer 0,9 °C. Najnižja temperatura v prvih  dneh februarja je bila na obeh vremenskih postajah približno enaka (Lera -5,9 °C, Fontanigge -5,8 °C). Dežja ni bilo. Na Leri je veter  v povprečju pihal s 35,4 km/h z največjim izmerjenim sunkom 4. februarja 101,4 km/h. Na Fontaniggeah je veter v povprečju pihal s 28,4 km/h z največjim izmerjenim sunkom 93,3 km/h. Na Leri je pravladoval VSV veter, na Fontaniggeah pa V. V zadnjih petih dnevih je bila temperatura zraka ves čas pod 0 °C, občutek mraza pa je dosegal tudi do -16 °C.

Sicer izredno redkim obiskovalcem svetujemo, da v teh vremenskih razmerah ne vznemirjajo ptic po nepotrebnem, saj je zanje lahko vsako odvečno spreletavanje tudi usodno. Dostopa do hrane je zaradi ledu malo, temperature pa so nizke. Tudi močnejši sunki vetra lahko ptico med letom podrejo na tla in poškodujejo.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios